Председник ШК Краљев гамбит: Бач се враћа на шаховску мапу Србије

НОВИ САД: У кризним временима због коронавируса много је лепо када чујете да се негде формирао нови спортски колектив. Оваква вест посебно добија на снази када сазнате да се све догодило у једном мањем месту, тихо и скромно, вођено искључиво ентузијазмом и огромном вољом групе младих људи који су решили да ствари промене на боље.
s
Фото: Privatna arhiva

Управо то се догодило у Бачу, када је почетком ове године основан Шаховски клуб Краљев гамбит, под диригентском палицом председника Милана Кончара (25). Тим поводом разговарали смо са Кончаром о томе како се родила ова идеја и какви су планови новооснованог колектива.

Честитке на избору за председника ШК Краљев гамбит. Како је дошло до тога да оснујете нови клуб у Бачу?

Хвала лепо. Љубав према шаху се родила још када смо другар и ја као седмогодишњаци први пут скинули стару дрвену таблу са његовог високог ормара и почели да се упознајемо са чарима поља и фигура и, ево, љубав траје до данашњих дана са све јачим интезитетом. Након завршетка студија историје и одлуке да се из Новог Сада вратим у родно место, јавила се жеља код мене да преузмем одговорност и наследим место председника ШК Бач, у договору са тадашњим председником Жарком Врањешем, који је одлучио да иде у иностранство. Међутим, због правних проблема које је имао претходни клуб, уз сву добру вољу, колеге из новог клуба и ја нисмо могли да га преузмемо и зато смо били принуђени да оснујемо нови. Из свега тога се у фебруару ове године родило Спортско шаховско удружење Краљев гамбит, као наследник старога клуба, који ће ускоро и званично бити угашен.

Сигурно је било тешко основати шаховски клуб у доба глобалне пандемије. Да ли сте имали помоћ неких институција или људи добре воље?

Бач је као историјски град најстарији на простору Аутономне покрајине Војводине, а шах се, као једна од најстаријих игара, у потпуности уклапа у нашу малу средину. Тешко ћете пронаћи неки угоститељски локал у Бачу који нема бар једну шаховску таблу, стога није било тешко наћи и заинтересовати људе за оснивање новог клуба. Оно на шта сам највише поносан јесте одзив младих људи који су оберучке прихватили ову идеју и латили се рада на оснивању клуба у овим тешким временима. Неумесно је издвајати неког из тако квалитетне групе, али бих овим путем желео да изразим посебну захвалност Жарку Борчићу (27), Срђану Левнаићу (23), Вукашину Зиндовићу (22) и Милошу Јошићу (21) што су дали свој максимум да се клуб што пре оснује. Клуб смо основали самостално од својих личних средстава, локална самоуправа нам је дозволила да користимо њихове просторије, које је користио и стари клуб, а Спортски савез општине нам је обећао да ће платити котизацију за учествовање у лиги и остале трошкове које лига подразумева. Тренутно највећи проблем имамо са опремом, јер све што поседујемо је оно што смо донели сами од својих кућа, ко је шта имао... Људи добрих има! Нарочито оних који се баве шахом и који су нам пружили подршку и помоћ чим смо основали клуб. Овде пре свега желим да се захвалим ШК Гимназијалац из Бачке Паланке и њиховом председнику Ивану Тоту, који су нам обећали сву неопходну помоћ. Такође бих желео да се захвалим мом великом пријатељу и вечитом ривалу у шаху Саши Букарици, који нам је купио три дигитална сата, и интермајстору Душану Секулићу из Каиса Комерца, који нам је послао шаховску литературу која ће унапредити знање наших играча.

Колико чланова сада окупља клуб и да ли имате и омладинску секцију?

Клуб за сада окупља око 30 играча, с тим да је број у константном порасту. Омладинска секција још увек не постоји као самостална, али наши омладинци унапређују своју игру заједно са првотимцима. Посебно ме радује да смо оформили и озбиљну женску секцију и да се на њу одазвао велики број дама различитог узраста. Предводник женског дела клуба је и наш најјачи играч, бивша југословенска јуниорска шампионка Биљана Азашевац, а за њом следе  Зорана Илић, Бранка Мандић, Вања Вукмировић, Александра Ракић и Јелена Тубић. Овим путем желим да позовем и друге шахисткиње да се слободно придруже нашем клубу.

Да ли у клубу постоји организован рад са младима и ко је задужен за то

Први и најважнији циљ клуба је рад са младима и њихово увођење у свет шаха. Организован је рад са младима и за сада имамо четири полазника школе шаха. Због епидемиолошких мера настава се изводи индивидуално и важно је навести да је бесплатна. За рад са младима превасходно сам задужен ја, али и остале колеге из клуба учествују у томе. Како би се настава што квалитетније спроводила, клубу је неопходна помоћ у опреми за едукацију и практични рад и зато смо се одлучили да учествујемо на Конкурсу за спровођење омладинске политике 2021. године, који је расписао Покрајински секретаријат за спорт и омладину. Позвао бих све родитеље и децу који су заинтересовани за школу шаха да нам се јаве. Наше контакт податке могу се пронаћи на нашим фејсбук и инстаграм страницама „Шах клуб Краљев гамбит Бач“, где заинтересоване очекују много забава и добар шах.


Чланови ШК Краљев гамбит из Бача

Тешко ћете пронаћи неки угоститељски локал у Бачу који нема бар једну шаховску таблу, стога није било тешко наћи и заинтересовати људе за оснивање новог клуба. Оно на шта сам највише поносан јесте одзив младих људи који су оберучке прихватили ову идеју и латили се рада на оснивању клуба у овим тешким временима.

Што се тиче дугорочних циљева, пре свега бих желео да обезбедим да Краљев гамбит стоји на чврстим ногама и да изнедри што више културних и образованих клинаца који ће се активно бавити овим предивним спортом. Волео бих да за пет година сви људи из шаховског света у Србији знају за наш клуб, да Бач постане познато место у коме се игра квалитетан шах, поручио је Кончар.


Ове године клуб ће се такмичити у Четвртој војвођанској лиги, какве су амбиције?

Иако полазимо од ове најниже, Четврте војвођанске лиге, то нас не обавезује да будемо скромни и зато су нам амбиције највише. Сматрам да је наш тим, предвођен Биљаном Азашевац и мајсторским кандидатом Славишом Врањешем, довољно квалитетан да се супротстави и најјачим клубовима ове лиге, а као нашу скривену предност сматрамо учешће у тиму и бројних младих шахиста, релативно непознатих осталим клубовима, што ћемо искористити да увек играмо на победу, како код куће, тако и у гостима, и тиме обезбедимо напредак у виши ранг такмичења.

Да ли планирате организацију шаховских турнира?

Наш план је да Бач вратимо на шаховску мапу Србије у најкраће могућем року, јер није давно било када су на турнирима у нашем градићу учествовали и наши прослављени велемајстори. Зато је у плану за ову годину да одржимо два турнира у убрзаном шаху са темпом од 15 минута по играчу и бонификацијом од 10 секунди за сваки одиграни потез, наравно, уколико епидемиолошке мере буду то дозволиле. Такође, у плану пројекта ,,Мој први потез“, са којим смо се пријавили на Конкурс Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, је да се у новембру одржи велики турнир у убрзаном шаху са истим темпом игре, на којем ће учествовати деца основношколског узраста од седам до 14 година, подељена у две узрасне групе: млађи и старији од 10 година. На овај турнир ће бити позвани сви шаховски клубови и основне школе на простору АП Војводине.


Председници клубова поделили шаховски мегдан

На дан када је основан ШК Краљев гамбит одигран је занимљив меч, председници  два клуба( на слици Кончар и Тот)поделили су шаховски мегдан.

На Оснивачку скупштину нашег клуба дошао је као гост председник ШК Гимназијалац из бачке Паланке  Иван Тот и том приликом изазвао ме је на меч као домаћина. У дуелу двојице председника Иван није могао да парира мом Краљевом гамбиту и био је принуђен да обустави отпор, са осмехом каже Кончар.


Који је ваш дугорочни циљ као председника клуба и где бисте волели да видите клуб у наредних пет година?

Што се тиче дугорочних циљева, пре свега бих желео да обезбедим да Краљев гамбит стоји на чврстим ногама и да изнедри што више културних и образованих клинаца који ће се активно бавити овим предивним спортом. Волео бих да за пет година сви људи из шаховског света у Србији знају за наш клуб, да Бач постане познато место у коме се игра квалитетан  шах. Такође бих волео и да у наредних пет година бар једна екипа нашег клуба оде и на неко интернационално такмичење ван граница Србије.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести