Шаховски клуб Југовић из Каћа најуспешнији у земљи

Шаховски клуб „Југовић” из Каћа основан је давне 1948. године, под именом „Каћ”. а када су, заједно с Рукометним клубом „Младост” и Омладинским фудбалским клубом „Југовић” формирали Спортско друштво „Југовић” 1956. године, клуб је преименован у ШК „Југовић” и до данас поносно носи то име.
ј
Фото: Дневник, В. Фифа

– Постоји легенда да је стари фудбалски клуб чинило само девет омладинаца и десети старији господин, те су дошли на идеју 1926. године да клуб понесе име по јунацима девет Југовића и десетом старом Југ Богдану – каже председник ШК „Југовић” доц. др Мирослав Копања. – Тада су и Рукометни клуб и Шаховски клуб понели име „Југовић” и од 1956. године се водимо као званично формиран шаховски клуб. Први шаховски турнир одржан је 1872. године у Војводини, у Зрењанину, захваљујући којем се 23. новембар слави као Дан шаха. Наш клуб спада у ред најуспешнијих и најорганизованијих шаховских клубова у Србији. Дугогодишњи је члан Прве лиге Србије у женској и мушкој конкуренцији. Друга екипа се такмичи у Јужнобачкој лиги. У оквиру клуба функционише и Школа шаха, а једни смо од ретких у Србији који имају четири погона.

Како каже, Клуб је имао успоне и падове све до 1996. године, када је изабрано ново руководство и он је дошао на место председника клуба, а за председника Скупштине клуба изабран је Милан Јовичић. Од тада су кренули озбиљније да раде, отворили су Школу шаха, и почели су да бележе сталне успехе и постижу изврсне резултате.

– Женска екипа је 2017. године освојила прво место у Првој лиги Србије у шаху, и то је први пут у историји шаха у Новом Саду и Војводини да је нека женска шаховска екипа освојила прво место у Србији – поносан је председник. – Женска екипа је 2004. године први пут учествовала у Лиги шампиона Европе, када је заузела солидно седмо место у Турској. Нашли смо могућности и новац да одемо и за нас је то било искуство као да смо освојили злато јер су тадашњи многи богатији и јачи клубови ишли с много велемајстора, а ми смо имали само два. Тада се видело да ће женска екипа играти озбиљну улогу у српском шаху. Затим је 2013. године, 2017, 2018, као и 2019. мушка екипа освајала Куп Србије „Светозар Глигорић”, а 2013. и  2017. године смо проглашени, по резултатима које смо постигли у женској и мушкој конкуренцији, за најбољи шаховски клуб у Србији.


Бивши и садашњи репрезентативци

Како каже председник ШК „Југовић” доц. др Мирослав Копања, за клуб су играли бивши и садашњи репрезентативци Србије, као и играчице које су биле првакиње и вицепрвакиње Европе и света у појединачној конкуренцији. То су Ана Усенина, Марија Музицук, Алина Каслинскаја и Мелиа Соломе. Од домаћих шахисткиња за ШК „Југовић“ су играле Алиса Марић, Марија Манакова, Јована Ерић, Мила Жарковић, Теодора Ињац као и Сузана Максимовић, која и сад игра за женску екипу. У мушкој екипи играли су бивши и садашњи репрезентативци Србије, велемајстори Иван Иванишевић, Миодраг Перуновић, Миодраг Савић, Душан Поповић, Предраг Николић, Борко Лајтхајм, Миша Пап и други.


Наш саговорник истакао је да Сава Стојисављевић има три златне медаље на европским шампионатима, када су ушли у Прву лигу, била је капитен Шаховског клуба „Југовић” и водила је екипу на Европски шампионат у Турској. Постала је шаховски судија и она је први судија из Србије која је била главна на Олимпијади 2010. године. Била је и секретар Европске шаховске уније, те су тада успели да доведу седиште Европске шаховске уније у Београд.

– Велика је ствар што сам као председник успео да се изборим за то да се шах уведе као изборни предмет у школе у целој Србији – задовољан је Копања. – Клуб сваке године организује турнире, на којима учествују ђаци од првог до осмог разреда, али у нашој школи у Каћу тренирају они од петог до осмог разреда, и то као изборни предмет. Надам се да ће бити могућности да се шах уведе и у ниже разреде.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести