Представљена бакља за Олимпијске и Параолимпијске игре у Паризу

ПАРИЗ: Француски дизајнер Матје Леанер представио је у седишту Организационог комитета бакљу за Олимпијске и Параолимпијске игре које ће се одржати наредне године у Паризу.
12
Фото: Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

Бакља је направљена од лаког, полираног челика, има боју шампањца и требао би да посматрачу дочара кретање Сене која ће бити центар дешавања на отварању ОИ.

Креатор бакље Матје Леанер каже да је бакља у потпуности симетрична, од врха до дна, те да њене мекане ивице означавају мир, а симетрија једнакост међу спортистима.

За годину дана, и након што пређе хиљаде километара, бакља ће запалити олимпијски котао на церемонији отварања наредних Олимпијских игара. Затим, након две недеље такмичења, почиње ново путовање за штафету параолимпијске бакље, паљењем казана на церемонији отварања 28. августа 2024.

Бакља Олимпијских и Параолимпијских игара у Паризу 2024. године одликује се пре свега својом бојом шампањца, која је и јединствена и блистава. Како би одразио предстојеће Игре, дизајнер бакљи Леанер је црпео инспирацију из три симбола наредних Олимпијских игара: једнакост, вода и мир.

„Једнакост је симболизована савршеном симетријом. Вода је симболизована ефектима таласа, рељефа и вибрација. Мирност је симболизована благошћу облина. Радили смо као вајари, нисмо желели да додамо ствари. Од почетне идеје, уместо тога, желели смо да се вратимо на суштину онога што смо тражили како бисмо имали што мање материјала и што више лакоће”, истакао је Леанер.

Након што ће у грчкој Олимпији, у складу са древном традицијом, бити обасјан зрацима сунца, олимпијски пламен ће, преко Средоземног мора, стићи у Француску.

Прославе ће почети 8. маја 2024. у Марсеју, док четворомесечна штафета бакље почиње своје путовање кроз различите регионе Француске све до церемоније затварања Параолимпијских игара.

EUR/RSD 117.1677
Најновије вести