Промовисана књига Школа џудо суђења

Бивши џудиста (носилац црног појаса 4. ДАН), а сада судија међународне Б лиценце, Светозар Отић подарио је овом спорту ново штиво.
џ
Фото: Приватна архива/ С промоције џудо штива

Отић је у Амфитетатру Спенса промовисао своју књигу „Школа џудо суђења“. Отићев првенац је штиво које говори о томе шта би требало да зна сваки џудо судија.

- Књига је настала као плод дугогодишњег бављења џудо спортом. У почетку као такмичар, а сада као интернационални судија, прикупио сам много знања и искуства која сам пренео у ову књигу – рекао је Отић.

Бити џудо судија није баш најпопуларнији посао.

- Судије су увек на челу, воде меч, али би требало да остану непримећене, јер су такмичари и њихови резултати у првом плану. Задатак судије је да бољи борац изађе као победник. То се постиже поштеним и одговорним вођењем борбе, уз стриктно поштовање правила. До сада су писана искључиво правила џудоа којих су се судије придржавале судећи борбе, а „Школа џудо суђења“ је прва књига овог типа у историји нашег спорта и служи за школовање судија. Посебан акценат ставио сам на практичне савете, које сам учио, сакупљао, прихватио и усвојио судећи такмичења широм Европе. Ти савети младим судијама, могу много да помогну.

Књига на врло лак и разумљив начин описује посао џудо судије.

- Велику помоћ приликом израде ове књиге имао сам од оснивача најбољег џудо сајта judoinside.com, а много занимљивих фотографија уступпио ми је Ханс Ван Ешен, оснивача овог престижног сајта, којима сам илустровао детаље описане у књизи. Најзанимљивије су илустрације судијских гестова, у којима је наш врхунски карикатуриста Небојша Славковић нацртао најпознатије домаће и светски познате судије у позама које имају током борби – открио је, између осталог, Светозар Отић.

Ј. Г.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести