ШКОЛСКА ОЛИМПИЈАДА УЧЕНИКА СРБИЈЕ: Краљица спортова оправдала епитет базичног спорта

Атлетика је срце олимпијских игара, краљица којој се клањају сви учесници различитих спортских догађаја, али и поштоваоци истинских спортских вредности уопште. И на школској Олимпијади у Новом Саду слика на атлетској стази „Карађорђа“, али и на западној трибини тог спортског објекта сведочила је о значају базичног спорта у фази одрастања деце у основном и средњошколском узрасту. Већина професора физичког васпитања, вођа школских екипа у различитим спортовима, налазили су времена да се присуством уграде у вредност мајског атлетског олимпијског дана, који су по традицији такмичењима започели најмлађи.
Л. Бакмаз
Фото: Dnevnik.rs

У кругу најузбудљивијих дисциплина које су обележиле такмичење узраста нижих разреда основних школа спада спринт девојчица на 60 метара. Брже од осам секунди трчале су Сомборка Дуња Мудринић и Лола Јорданов из Петровца на Млави. Видео снимак је потврдио да су истовремено прошле циљем, а штоперицу су зауставиле на 7,8 секунди. У скоку у даљ из зоне једино је преко пет метара (5.03) скочила Београђанка Миа Радојевић, док је у вис једина летела преко летвице на висино 140 цм Магдалена Васић из Велике Плане.

Што се мушког спринта тиче једини је брже од осам секунди на 60 метара стазу претчао Новосађанин Матеја Гавранчић (7.8), а у даљ преко пет метара скакао је Марко Брковић из Краљева (5.27). Стазу од 300 метара брже од 45 секунди претрћала је Нина Чотрић из Смед.Паланке (44.76), испред Београђанке Ленке Угриновић (45.03) и Нађе Вуковић из Кањиже (45.72). Финиш трке девојчица на 300 метара

Л. Бакмаз


Злато и сребро Исидориној гимназији у гимнастици

Спретност на партеру, разбоју, греди, прескоку, карикама, вратилу и коњу с хватаљкама јуче је у сали ОШ "Прва војвођанска бригада" у Новом Саду показало 360 такмичара основних и средњих школа. 

Новосадска Гимназија "Исидора Секулић" за коју су вежбале Нађа и Тара Дракулић, Тамара Матић и Дуња Пандуров освојила је прво место са 173,800 бодова. Гимназија "Пирот" је била друга (161,600), а Гимназија "Смедерево" трећа (158,000). 

Фото: Dnevnik.rs

За длаку је могла да буде дупла круна за "Исидорину гимназију", али су ученици били други сакупивши 282,650 поена, док је ТШДУ "Никола Тесла" из Костолца имала 285,650 бодова. Новосађани су се такмичили са једним мање у екипи у односу на друге - Илија Одаџић, Сергеј Прерадовић и Димитрије Радишић. 

Пехар за треће место припао је ЕТШ "Михајло Пупин" из Новог Сада и Андреј Долић, Светозар Ковачев, Стефан Лештар Смутни и Никола Росић, имали су укупно 278,050 поена. 

К. Бугарски


Најбољи стони тенис игра се у школама Војводине

Баш као што су медаљама наговестили ученици основних школа и у средњошколском узрасту стонотенисери из Војводине жетвом медаља потврдили су где пинг-понг лоптице највеселије скакућу по столовима. У четири колекције медаља, олимпијци из Војводине освојили су сва четири злата, а успех су оплеменили са још шест што сребрних, што бронзаних одличја.

Екипни пласман, ученице: 1. „Светозар Милетић“ Нови Сад, 2. „Борислав Петров Браца“ Вршац, 3. „Костолањи Деже“ Хоргош. Ученици: 1. Саобраћајна кола „Пинки“ Нови Сад, 2. „Иван Сарић“ Суботица, 3. „Борислав Петров Браца“ Вршац.

Фото: Dnevnik.rs

Појединачни пласман, ученице: 1. Јелена Стефановић, Медицинска Школа „Стевица Јовановић“ Панчево, 2. Сара Радак, „Светозар Милетић“ Нови Сад, 3. Ема Поповић, Осма Београдска гимназија Београд. Ученици: 1. Андраш Орос, „Лукијан Мушицки“ Темерин, 2. Павле Пуцаревић, Неготинска гимназија Неготин, 3. Стефан Радоњић „Борислав Петров Браца“ Вршац.

Л. Бакмаз


,,Спортски дан” новосадских основаца

Више од 400 ученика новосадских школа учествовало је у ЗдравоРастимо ,,Спортском дану”, који су у оквиру акције „Национално размрдавање“ по други пут организовали Савез за школски спорт Србије и компанија Нестле Србија. Циљ акције јесте развој спортског духа и здравих навика деце. Под слоганом „Играш или не?!“, основци су се опробали у различитим атлетским дисциплинама и на тај начин кроз игру упознају основне елементе атлетике.

-Редовна физичка активност суштински је важна за правилан раст и развој деце и зато је активно подстичемо традиционалним активности у школама током читаве школске године. Циљ нам је да деца на часовима физичког васпитања, али и код куће, усвоје физичку активност као здраву навику која ће постати део њихове свакодневице – истакла је Кораљка Новина Бркић, координаторка ЗдравоРастимо програма и нутриционисткиња компаније Нестле. Истовремено, ученици су се уз помоћ забавно-едукативних садржаја упознали са принципима уравнотежене исхране. Низом различитих игара основци су стекли знања о планирању здравих оброка у исхрани. Програм је препознао и значај улоге наставника физичког васпитања у формирању здравих животних навика код деце школског узраста.



EUR/RSD 117.0706
Најновије вести