Српски касачки дерби у знаку Animal Trade тима

Седми такмичарски дан на Суботичком хиподрому у организацији Коњичког клуба „Бачка“ из Суботица, а уз помоћ Коњичког клуба „Војвођанин“ из Сомбора, и Српског касачког савеза, донео је љубитељим касачког спорта осам касачких надметања.
Zvonko Bogdan i Bojan Kecenovic
Фото: Zvonko Bogdan i Bojan Kecenović, foto: M. Nović

Главни окршај дана била је „трка живота“ четворогодих касача домаћег одгоја 93.Српски касачки дербим, а поред ње и суботички касачки класик својеврсни маратон „Трка Града Суботице“.

Част да отворе дерби дан припао је двогодим касачима,од седам грла на старту трке дуге 1600 м/аутостарт, за три грла била је ово прва трка у животу. А славио је један од дебитаната Амстердам ЈМХ на радост власника Александра Јанкулова из Долова,  са возачем Миодрагом Пантићем. Амстердам ЈМХ од самог старта је заузео лидерску позицију и у маниру старт циљ славио у времену 1:21,7 ,испред тандема породице Жужић из Вишњевца Iggy De Sajan 1:22,3 на чијим сулкама је био возач Имре Фазекаш из Мађарске и  Leon Thomas A.T. 1:23,2 кога је возио Дејан Катанић.

Уследило је славље трогоде Christi Aguilera A.T. која је у власништву породице Вујановић из Србобрана, коју је овом приликом возио Марко Гајић,а која је касала у времену 1:22,2/1600м/а и прошла прва кроз циљ испред ривала Filipa di Poggio 1.22,4 Борис Кеченовић и Panter Star 1:23,1 возач и власник Милан Поповицки.

Фото: Serial Killer NP i Bojan Kečenović, foto: M. Nović

У трци под називом „Коњички клуб Сивац из Сивца“ сигурним касом прва кроз циљ прошла је  Parma Ferm вожена од стране возача Бориса Кеченовића, а касајући у времену 1:17,7/1600м/а, оставивши иза себе La Isla Bonita 1:17,9 Андор Вереб, Lamentina A.T. 1:19,2 Пантић Миодраг, те четвртопласираног Double Truoble 1:20,1 Радослав Павков.

У трци за грла са зарадом до 2500EUR, на стази дугој 1600м/а до треће победе у овој сезони на радост власника породице Јозић из Сомбора, дошао је петогоди Saphir A.T. вожен од стране најуспешнијег возача ове сезоне Миодрага Пантића,а касајући у времену 1:17,3 оставивши иза себе ривале Dream Catcher 1:18,2 Владимир Прибић, Atus Love 1:18,6 Милан Пришић и Kinder Star1:19,0 Немања Машић.

На ред је дошла и трка „Фарма Брајков Суботица“ резервисана за грла са зарадом до 10000EUR , у којој у фантастичном финишу до треће победе у сезони на радост власника Марка Загорца и Алексеја Димитријевића долази шестогода Virna Lisi са возачем Дејаном Катанићем на сулама, касајући у времену 1:16,4. Друго место заузео је Ivan Turgenev A.T. 1:16,6 Борис Кеченовић, треће Doli S.G. 1:16,9 Саша Грујић, док је четврто место припало Paladino 1:17,1 Стеван Сремачки.

Уследило је надметање „Трка Града Суботице“ која је својеврстан касачки маратон собзиром да се трчи на дистанци од 3200м, а чији је идејни творац легендарни заљубљеник у коње, салаше и тамбураше Звонко Богдан. Трка је утемељена сада већ давне 1976.године, а управо Звонко Богдан је возач који је успео да освоји ову велику трку рекордних шест пута, што га чини најтрофејнијим возачем ове трке.

Фото: Animal Trade Racing Team nakon istorijskog uspeha na okupu vlasnici, treneri, vozači, štalski momci, foto: M. Nović

Трка је овога пута била резервисана за сва грла од три године и старија, иза крила аутостарта нашло се шест касача. Од старта је повело грло Cangam Style са Зораном Живојиновићем на сулкама, ипак убрзо водећу позицију преузимају Equador le Blanc и возач Миодраг Пантић, који диктирају темпо трке све до последње кривини, када вођство преузима White Lady и возач Бранко Скендеровић, а у корак их прате Serial Killer NP и Бојан Кеченовић. Иласком у циљни правац и финиш трке, у последњих 250 метара креће одлучујући окршај водеће тројке, Serial Killer NP, White Lady i Equador le Blanc.  Средином стазе финишира, преузима вођство и са предношћу од око две дужине, први пролази кроз циљ  Serial Killer NP 1:20,8 Бојан Кеченовић, испред ривала Equador le Blanc 1:20,9 Миодраг Пантић, White Lady 1:21,0 Бранко Скендеровић  и  Utsuri de Gerberoy 1:21,5 Mouheb Fares.

Први је упутио честирке и уручио пехар возачу победничког грла  Бојану Кеченовићу, господин Звонко Богдан. А срећу и радост поводом велике победе љубимца Serial Killera NP, нису крили чланови породице Кеченовић.

Велика захвалност КК „Бачка“ и породици Јокић из Сомбора...

Потом је уследила церемонија представљања возача 93. Српског касачког дербија, а то је учињено тако што су их чланови Удружења љубитеља старих моторних возила „Old timer“ из Суотице, возили у својим старим љубимцима у прелепом дефилеу и на тај начин увеличали овај догађај. Након представљања возача интонирана је химна Републике Србије. А потом се у име Српског касачког Савеза и Удружења за касачки спорт Србије, обратио Председник Жељко Вујановић:

„Драги пријатељи желим да искажем захвалност свима, што смо у овој чудној и тешкој години успели да наставимо континуитет одржавања Српског касачког дербија. Посебну захвалност желим да искажем Коњичком клубу „Бачка“ домаћину, те породици Јокић без које ове приредбе неби било. Свим такмичарима желим пуно среће, најсрећнији, најхрабрији нека победи. Живели.“

Потом је уследио свечани дефиле свих дванаест величанствених четворогодаца учесника 93. Српског касачког дербија. Покривени црвеним прекривачима, златним словима исписаних имена грла, предвођени од стране шталских момака, представили су се најбољи у генерацији домаћих касача ождребљених 2016.године: Sugar Babe A.T, San Siro, Montecatini, Spinal Tap A.T., Sabath Black A.T., Inez Foxx A.T., Morena Lobel, Donita Ferm, Ian Janis A.T., Lily Allen A.T., Marino i Lepa Lejla. Неколико минута касније, све је било спремно за старт „Трке живота“, искушења дугог 2600м/аутостарт, трке која нема репризу, а победник може бити само један... Црвени барјак је пао и означио старт 93.Српског касачког дербија, од старта водећу позицију заузима узданица штале Animal Trade Racing Team, Sabath Black A.T. и возач Peter Zadel из Словеније, али убрзо лидерску позицију преузима његов шталски колега Spinal Tap A.T. са возачем Бранком Скендеровићем који је прошле године славио у дербију,  корак га прати шталски колега Јосип Габрић који је у дербију славио 2018.године, а овом приликом вози Inez Foxx A.T., на трећој позицији је San Siro и возач Антун Хорватски , док до њега унутрашњим шпуром каса Sabath Black. San Siro узданица власника Драгана Лазаревића из Сивца и тренера Антуна Хорватског, очекивано је једини прави ривал коњим Animal Trade Racing Teamа из Змајева. Сигурна и тактичка вожња водећих грла и највећих конкурената за победу. Редослед водећих грла је непромењен све до последњих 800метара трке када убрзава Spinal Tap A.T., за њим каса Sabath Black A.T., посустаје Inez Foxx A.T., трећим шпуром је обилази San Siro, док првим шпром за Sabath Black A.T. каса Lily Allen A.T. са возачем Мирком Орачићем. На око 500 метара до циља водећу позицију преузима Sabath Black A.T. на другој позицији је San Siro. Улазком у циљни правац темпо појачава Sabath Black A.T. и повећава предност у односу на конкуренте, на другој позицији каса San Siro, на трећој је борба између Spinal Tap A.T. i Sugar Babe A.T. Фантастичан финиш се наставља и веома лако са великом предношћу први кроз циљ каса Sabath Black A.T. и возач Peter Zadel на радност и одушевљење Animal Trade Racing Team-a из Змајева. Други је San Siro са возачем Антуном Хорватским, трећа је Sugar Babe A.T и возач Имре Фазекаш, четврти је Spinal Tap A.T. са Бранком Скендеровићем на сулкама, док је пета у проласку кроз циљ Lily Allen A.T. са возачем Мирком Орачићем. Победник Sabath Black A.T. касао је у времену 1:20,1/2600м/а, што је било више него довољно за убедљиву победу и титулу победника 93.Српског касачког дербија. На тај начин остварен је фантастичан успех за одгајивача и власника  Animal Trade Racing Team-a из Змајева који су остварили победу и три пласмана од укупно пет првопласираних у овогодишњем касачком дербију. Резултат вредан хвале и дивљења доказ је правилне одгајивачке селекције и одлука приликом одабира најбољих приплодних пастува и кобила, као и правилног тренинга и неге коња.

Фото: SABATH BLACK A.T. i Peter Zadel pobednici 93Srpskog kasačkog derbija, foto: M. Nović

За крај лепог јесењег дана на суботичком хиподрому у трци за грла са зарадом до 500EUR, до победе је дошао Phantom Assassin 1:20,5 са Бојаном Пијуковићем на сулкама. И тако је Коњички клуб „Бачка“ још једном потврдио да Суботица са правом носи епитет престонице касачког спорта Србије, да у континуитету ради и успева да и у најтежим годинама одржава касачке трке на високом организационом нивоу, а за то је посебно заслужна управа клуба на челу са председником Загорац Миодрагом.

Милана Новић

Петер Задел о освајању 93. Српског касачког дербија...

„Најпре хвала власницима и целом тиму што су ми пружили могућност да учествујем у овом дербију. Иако смо имали пет коња из штале, није било много поделе задатака, јер мој покојни пријатељ Пера Црнковић је рекао још пре двадесет година, „Свака трка је збрка“, тако да смо у трци били више мање свако за себе, најбитније је да је од тима неко добио трку. За мене је главни ривал и фаворит био San Siro, у контраправцу сам успео да изађем напред, он је ишао трећим шпуром и у кривини више није могао да ме прати. Када сам ушао у циљни правац знао сам да је већ све решено. Морам да честитам Бранку Скендеровићу на фантастичној припреми Sabath Black A.T., за трку, јер је у он урадио велики посао последња два месеца са овим коњем, подигао му форму и као што се видело одлично га спремио за дерби.“

Фото: Peter Zadel, foto: M. Nović

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести