Завршене Љубичевске коњичке игре: Amy del Duomo и Iago D'Amore најбржи

Љубичевске коњичке игре, 57. по реду, одржане су у Пожаревцу у организацији Коњичког друштва „Кнез Михаило“ и Туристичке организације Пожаревца, а под покровитељством председника републике Србије Александра Вучића.
Amy Del Duomo
Фото: Amy Del Duomo, фото: М. Новић

У оквиру два такмичарска дана која су организована у складу са прописаним мерама без публике, одржано је шест касачких и шест галопских трка као и традиционално такмичење Љубичевског коњичког вишебоја, док су у међупрограму  деца представила Волтежовање.

Први дан био је својеврсна увертира за главне окршаје. Тако су у трци „Ресава“ славили „Дана СГ“ и возач Миодраг Пантић у времену  1.18.3/1600м/а, у трци „Млава“ фантастичну форму показала је „Donita Ferm“ касајући у времену 1.16,4/1600м/а, док је на сулкама био тренер и возач Владимир Прибић. У трци „Морава“ у фантастичном финишу славио је „Spinal Tap Тап А.Т.“ касајући у времену 1.16,1/1600м/а, са возачем Бранком Скендеровићем на сулкама, док је у трци „Дунав“ која је поновљена због инцидента који се десио непосредно након старта у коме је пао са сулки и задобио повреде возач грла „IF A.T.“  Жељко Вујановић, у поновљеном старту славио „Wineto“ у времену 1.16.8/1600м/а са возачем Борисом Кеченовићем. 

Други дан донео је две „касачке посластице“, трку „Стиг“, такозвану полубрзу, за грла са зарадом до 15.000 бодова у којој је учешће у борби за наградни фонд од 300.000 динара на стази дугој 2200м/аутостарт узело шест касача. И када је пао црвени барјак и означио старт трке на лидерској позицији налазио се „Iago D'Amore“ пулен тренера Александра Димитријевића, вожен вештом руком Дејана Катанића, поприлично је одмакао ривалима и диктирао темпо, који су пратили ривали. Ипак многи су сматрали наметнут темпо преамбициозним с обзиром да је трка на 2200м и да „има да се каса“ и чекали контраправац да виде ко ће да крене у напад. Али, сви напади и покушаји угрожавања водећег били су безуспешни, па је „Iago D'Amore“ сигурно прошао први кроз циљ на велику радост власника Петра и Николете Жужић касајући у времену 1.15,4/2200м/а. Иза су остали „Harly D'Energya“ (1.15,6) са возачем Прибићем и „Sabath Black А.Т.“ (1.15,9) са возачем Скендеровићем.

Фото: Iago D'Amore, фото: М. Новић

У главном касачком надметању тзв. „брзој партији“ престижној трци „Кнез Михаило“ на старту окршаја дугог 2200м/аутостарт  за наградни фонд од 800.000 динара нашло се десет брзих касача. И очекивано од старта не желећи да остаје у гужви водећу позицију је заузела прелепа италијанка „Amy Del Duomo“ узданица штале „Dream  Catcher“ љубимица нашег прослављеног НБА центра Николе Јокића. На око 1000м до циља покушаала је да јој парира „Gibson Boko“ са возачем Миодрагом Пантићем и на моменте другим шпуром заузимо благу предност за дужину главе. Ипак није се дала „Amy Del Duomo“ која прва пролази кроз циљ вожена сигурном руком тренера и возача Владимира Прибића касајући у времену 1.15,5/2200м/а, док је до дрге позиције у лепој завршници дошао „Sirol Axe“ (1.16,0) са возачем Миланом Тасићем, а на треће место пласирао се „Grumetti“ (1.16,2) са возачем Дејаном Катанићем. Тако је брза Јокићева италијанка „Amy Del Duomo“ везала и четврту победу у низу од доласка у Сомбор и постала недостижна конкурентима.

Фото: М. Новић

И иако је недостајало навијање многобројне публике која је у Пожаревцу увек била присутна у великом броју што је надметања чинило још квалитетнијим и спектакуларнијим, сви учесници трка и вишебојци су у два дана надметања, како је рекао градоначелник Пожаревца Саша Павловић, послали поруку да се живот наставља и да нико и ништа не може прекинути традицију.        

Текст и фото: Милана Новић

Фото: М. Новић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести