Стонотенисери Србије после велике борбе поражени од Бразила

Репрезентација Србије у стоном тенису елиминисана је на старту олимпијског турнира у Токију, пошто је данас после велике борбе поражена од Бразила 3:2.
pete, jeftovic
Фото: Tanjug (AP Photo/Vincent Thian)

Почетни поен Србији је дубл Марко Јевтовић-Жолт Пете победом над Витором Ишијем и Густавом Цубоијем 3:1 по сетовима – 11:7, 11:9, 8:11, 11:8. Иако су ривали важили за фаворите, Јевтовић и Пете су српском тиму донели први тријумф од три колико су потребни за пролаз.

Дубл је донео почетну предност Србији, али је изједначио Уго Калдерано у драматичној борби против 19-годишњег Димитрија Левајца – 3:2 (11:8, 11:13, 11:5, 10:12, 11:5). Наш 19-годишњи стонотенисер на олимпијском дебију против петог играча света пао је после исцрпљујуће борбе. Левајаац се добро носио цео меч, иако је у неким ситуацијама био брзоплет и борио се са наглашеним емоцијама, али и тако два пута се враћа из минуса у сетовима и то на разлику. Међутим, у сету одлуке пресудило је искуство фаворизованог Калдерана, који је сигурно очекивао лакши посао, али му је Левајац пружио јак отпор. Не и довољан за сензацију највећу на стонотениском турниру.

Марко Јевтовић донео је други поен Србији. Он је у синглу био бољи од Бразилца јапанског порекла Густава Цубоија резултатом 3:2 (11:8, 11:8, 8:11, 6:11, 15:13). Веома незгодним сервисима и мирноћом у размени удараца, Јевтовић је добио прва два сета, а агресивни Цубои је одговорио у трећем са четири узастопно освојена поена и смањио заостатак. Ту серију је Цубои наставио и у четвртом сету са још четири везана поена, а укупно осам и убрзо је поравнао на 2:2 у сетовима. У петом сету видели смо невероватну драму, играло се на разлику све до 13:13. Цубои је пропустио три меч-лопте, а на прву Јевтовићеву је дотакао лоптицом сам ћошак стола. Ипак, Јевтовић није пао и добио је наредна два поена после изузетних размена и донео веома важан бод Србији.

Фото: Marko Jeftović, foto: Twitter

Нови бод и ново изједначење Бразилцима донео је Уго Калдерано, овог пута победом над Жолтом Петеом резултатом 3:2 (11:9, 11:4, 9:11, 9:11, 11:8). Калдерано, пети стонотенисер света, је почео одлично и после добијеног првог сета резултатом 11:9, у другом је био доминантан препустивши ривалу само четири поена. Међутим, српски представник је одговорио у трећем сету који је добио и продужио неизвесност. Исто тако је било и у четвртом, где је Пете поново показао већу менталну стабилност и у трећем везаном синглу отишло се у пет сетова. У веома занимљивој завршници, ипак, више среће и умећа имао је Калдерано, јер је серијом од 1:3 до 7:3 некако сломио Петеа.

Фото: Dimitrije Levajac, foto: Twitter

У петом, одлучујућем мечу, 19-годишњи Димитрије Левајац је изгубио од знатно искуснијер Витора Ишијуа резултатом 3:0 (11:6, 11:6, 14:12). Ишију је био агресивнији и психички стабилнији, а мора се признати да је тактички боље гађао мане српског играча, него што је то био случај у супротном смеру. У првом сету је Бразилац брзо сломио ривала, а у другом је Левајац водио са 5:4 када се његова игра распала и изгубио је тај део игре са 11:6. У трећем је било другачије, те је Левајац кренуо у налет са четири везана поена и стигао од 6:6, до 10:6. Али, испустио је све четири везане сет-лопте, потом и пету, те је Ишију сервисом добио трећи сет, уједно и комплетан меч који је трајао укупно четири сата у корист Бразила.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести