Левајац: Сензација на ОИ? Потенцијално може да се деси

БЕОГРАД: Надам да су Олимпијске игре - Олимпијске игре, да је то неки посебан доживљај, узбуђен сам, посебно што се отварања тиче, изјавио је репрезентативац Србије у стоном тенису Димитрије Левајац.
dimitrije levajac
Фото: Youtube Printscreen

Стонотениска реперзенатција Србије, у саставу Марко Јевтовић, Жолт Пете и Димитрије Левајац, после припрема од два и по месеца, пут Токија креће 17. јула.

"Мислим да смо се добро спремили, цео припремни период смо добро тренирали, на крају смо дозирали, да се нико не повреди. Дотеривали смо технички и тактички, мислим да само генерално спремни. Цела екипа је спремна за Олимпијске игре", рекао је Левајац Танјугу.

Тим Србије у јануару 2020. године изборио олимпијску визу, уследило је одлагање ОИ, па је Левајац на дебитантски наступ на ОИ и остварање сна морао да сачека.

"Тренутно немам никакав осећај, нема представу како ће то да изгледа. Кажу да ће бити стриктно, да ће морати да се поштују мере. Некако се надам да су Олимпијске игре Олимпијске игре, да је то неки посебан доживља. Наравно да сам узбуђен, посебно што се отварања тиче. То ми је централно дешавања на ОИ, пошто су ми прве Игре у животу, милсим да се то цео живот памти", каже Левајац.

"То је највећа спортска спотра и част је видети све те спортисте, привилегија је бити међу њима. С ким ћу успети да направим слику, не знам. Ко ће успети да се слика са мном и то не знам. Нагласио сам ту церемонију, али не постоји ствар због које не бих био узбуђен. Видим само позитивно у томе што предстоји".

Игре у Токију биће најчудније до сада, без публике, са строгим протоколима због корона вируса, а и сама атмосфера у Олимпијском селу неће бити као на неким претходним Играма.

"Остаје нека жал, али сви смо професионалци знамо зашто смо тамо, пре свега због такмичења и игре. Мислим да је здравље најбитније, нису за џабе смишљали протоколе и на толико дуго одложили Игре. Више сам узбуђен што ћу наступити тамо, пошто сам био у тешкој ситуацији у протеклих годину дана, од када је почела корона. То ће ми бити друго такмичење на ком ћу наступити за годину и по дана. Имао сам пре месеце дана Европско првенство, па сад ОИ. У овом тренутку нисам фокусиран на то шта ће се дешавати у Олимпијском селу, само имам велику жељу и потребу да играм. Стварно ми фали осећај такмичења. То на мене оставља најјачи утисак, мислим да ће све остало бити споредно".

Више од годину дана имао је да се припеми за највећу спотску смотру на свету, али 19-годишњи олимпијац сматра да није на најбољи начин искористио то време.

"Из личног угла, нисам задовољан напретком. Да ли је то добро или лоше, стварно не знам. Стварно је била тешка година. Имао сам свега три-четири меча лиге и то су нам обуставили, неколико домаћих турнира. ЕП је било прво такмичње које сам одиграо после годину и по дана. Када нема такмичарског ритма за спортисту је тешко да напредује. Можда сам мало зрелији, професионалније се односим према тренинзима и такмичењима. Нисам најбоље искористио протеклу годину за напредовање, али валљда све то иде својим током и надам се да се полако враћам у форму у којој треба да будем. Мислим да ће све то бити добро у Токију на Олимпијским играма".

Левајац је ће у Токију наступати и у синглу и у екипној конкуренцији.

"Морам да споменем тај моменат да ми је наш капитен Марко Јевтовић уступио место у синглу, да играм уместо њега. И овим путем бих да му се захвалим на томе. Велики спортски гест, не знам некако да реагујем и како да се понашам. Пресрећан сам што ћу играти сингл, али више ми значи то што ми је он дао то место, што ми је указао поверење, да ли ћу га оправдати, то је на мени. Искрено се надам да ћу га маскимално оправдати".

Он је упитан где ће Србија имати веће шансе за добар резултат.

"Мислим да нам нису неке шансе ни у синглу ни екипно, морамо бити реални. Наравно, све зависи од дана, форме, од расположења противника. Некао сам више волео да играм екипно и тај тимски дух нам је увек добар у екипи. Мислим да екипно имамо веће шансе за неки потенцијални успех".

Донео је Србији одлучујући поен за пласман на Олимпијске игре, када је направио велику сензацију у стонотениском свету, а на питање да ли ће нешто слично направити на Олимпијским играма, Левајац је одговорио:

"Увек се надам најбољем, увек на терен излазим са мислима да ћу да добијем меч, без обзира ко је преко пута и какав је квалитет противника. Претходни период за мене је био психички тежак због неиграња мечева и сад не могу да кажем где се налазим у том такмичарском ритму. На ЕП се показало да то није лоше, било је солидно. Искрено се надам да се у тих месец дана све то додатно побољшало. Морам прво да дођем тамо да се адаптирам на временску зону. Рећи ћу да потенцијално може да се деси, али да ли ће се десити, нећу ништа обећам", рекао је Левајац и осврнуо се на фаворите на стонотениском турниру.

"Кина је увек фаворит и код мушкараца и жена. Надам се да Кинези неће бити први бар код мушкараца, ту су Немци, Јапанци... Ми са Балкана смо увек незгодни, имамо то неко лудило у себи и Хрватска и Словенија и Србија. Увек можемо да будемо изненађење. Сви који дођу тамо су максимално спремни", закључио је Левајац.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести