Тешка повреда Иване Шпановић на митингу у Берлину

Најбоља српска атлетичарка Ивана Шпановић повредила се на ИСТАФ митингу у Берлину приликом скока у шестој серији.
vuleta
Фото: Tanjug/ AP Photo

Европска првакиња у скоку удаљ у сузама и јаком болу напустила је стадион, а њен тренер Горан Обрадовић изјавио је да се, нажалост, ради о тешкој повреди. 

– Ивана је повредила задњу ложу десне ноге када је трчала залет у последњој серији и то највероватније значи да неће ићи на Светско првенство у Дохи, које се одржава за месец дана. Одмах по повратку у Србију обавићемо све прегледе и снимања па ћемо више сазнати о озбиљности повреде – казао је Обрадовић.

Ова сезона је потпуно атипична за атлетичаре јер се шампионат света због временских услова у Дохи одржава месец дана касније од уобичајеног термина, тј. крајем септембра и почетком октобра. Управо због тога су сви били принуђени да пажљиво темпирају форму за ову и те како дугу такмичарску годину. Ивана је скочила у 2019. најдаље 6,85 метара користећи краћи залет од 16 корака. Јучерашњи митинг у Берлину требало је да буде успешна провера, на којем је трчала из пуних 18 корака и било је планирано да надмаши даљину од 6,90 м.

Ивана, чији је лични рекорд на отвореном 7,10 м, сада је на Олимпијском стадиону у главном граду Немачке, на митингу на којем је тријумфовала 2015, а 2017. била друга, такмичење завршила на четвртој позицији најбољим скоком од 6,57 м. Тај резултат забележила је у првој серији, да би потом уследио преступ и слабији скокови од 6,48 и 6,51 м. У петом покушају опет је преступила, а затим је, нажалост, у последњој серији доживела тешку повреду.  Ивана ће по свему судећи пропустити Светско првенство у Дохи на којем је циљала златну медаљу, једину уз олимпијску, са великих такмичења која јој недостаје. Српска даљашица је трострука шампионка Европе у дворани и власница титуле и сребра на отвореном. Актуелна је првакиња света у дворани и са тог такмичења има сва три одличја. На светским првенствима на отвореном освојила је две бронзе, као и на Олимпијским играма у Рију, а два пута заредом подизала је трофеј Дијамантске лиге.    

К. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести