Тешка повреда Иване Шпановић на митингу у Берлину

Најбоља српска атлетичарка Ивана Шпановић повредила се на ИСТАФ митингу у Берлину приликом скока у шестој серији.
Ivana Španović: Godinu je obeležilo to što sam postala svetska prvakinja u dvorani. Foto: AP Photo
Фото: Tanjug/ AP Photo

Европска првакиња у скоку удаљ у сузама и јаком болу напустила је стадион, а њен тренер Горан Обрадовић изјавио је да се, нажалост, ради о тешкој повреди. 

– Ивана је повредила задњу ложу десне ноге када је трчала залет у последњој серији и то највероватније значи да неће ићи на Светско првенство у Дохи, које се одржава за месец дана. Одмах по повратку у Србију обавићемо све прегледе и снимања па ћемо више сазнати о озбиљности повреде – казао је Обрадовић.

Ова сезона је потпуно атипична за атлетичаре јер се шампионат света због временских услова у Дохи одржава месец дана касније од уобичајеног термина, тј. крајем септембра и почетком октобра. Управо због тога су сви били принуђени да пажљиво темпирају форму за ову и те како дугу такмичарску годину. Ивана је скочила у 2019. најдаље 6,85 метара користећи краћи залет од 16 корака. Јучерашњи митинг у Берлину требало је да буде успешна провера, на којем је трчала из пуних 18 корака и било је планирано да надмаши даљину од 6,90 м.

Ивана, чији је лични рекорд на отвореном 7,10 м, сада је на Олимпијском стадиону у главном граду Немачке, на митингу на којем је тријумфовала 2015, а 2017. била друга, такмичење завршила на четвртој позицији најбољим скоком од 6,57 м. Тај резултат забележила је у првој серији, да би потом уследио преступ и слабији скокови од 6,48 и 6,51 м. У петом покушају опет је преступила, а затим је, нажалост, у последњој серији доживела тешку повреду.  Ивана ће по свему судећи пропустити Светско првенство у Дохи на којем је циљала златну медаљу, једину уз олимпијску, са великих такмичења која јој недостаје. Српска даљашица је трострука шампионка Европе у дворани и власница титуле и сребра на отвореном. Актуелна је првакиња света у дворани и са тог такмичења има сва три одличја. На светским првенствима на отвореном освојила је две бронзе, као и на Олимпијским играма у Рију, а два пута заредом подизала је трофеј Дијамантске лиге.    

К. Б.

Dr Milanče Mitovski
01.09.2019 • 21:31
ГЛАВУ ГОРЕ ИКОНИЦЕ НАША!
Ивана, иконо српског спорта-атлетике, жао ми је што ти се десило и то је пех. Поштована и спортска љубимице главу горе и само напред. Шта друго да ти пожелим осим да што пре оздравиш и да пуниш атлетске стадионе навијачима. Желим ти да успеш да санираш повреду и да нас развеселиш на наредном светском првенству. Молим се за твоје оздрављење и омогући ми да се дуго радујем твојим успешним скоковима на овом првенству. Све најбоље драга Ивана, а ту спадају и нови рекорди. Знам да ти можеш и хоћеш и имаш подршку целе нације. Верујући у тебе Ивана, желим ти сву срећу знану и незнану!
EUR/RSD 117.5725
Најновије вести