ВЕЛИКА НАГРАДА САД У ФОРМУЛИ ЈЕДАН: Ферштапен славио у Тексасу, Хамилтон и Леклер дисквалификовани

Нови, стари шампион Макс Ферштапен победио је на трци за Велику награду САД у Формули један, која је вожена у Остину.
s
Фото: Tanjug (AP Photo/Eric Gay)

Возач Ред була је тако дошао до 15. победе у сезони и 50. у каријери и постао је пети човек у историји коме је то пошло за руком. Као други и трећи кроз циљ су прошли Луис Хамилтон у Мерцедесу и Ландо Норис у Мекларену. Иза њих се нашао двојац Ферарија Карлос Сајнц и Шарл Леклер, а првих 10 употпунили су Серхио Перез (Ред Бул), Џорџ Расел (Мерцедес), Пјер Гасли (Алпин), Ленс Строл (Астон Мартин) и Јуки Цунода (Алфа Таури).

После трке су Хамилтон и Леклер су дискавлификовани, јер је технички тим ФИА установио неправилности код њихових болида. И Мерцедес и Ферари могу да се жале на одлуку. Хамилтонова дисквалификација значи да је треће место припало Карлосу Сајнцу. Серхио Перез је сада четвти и тако је у поретку возача као други увећао предност у односу на Хамилтона. Расел је сада пети, Пјер Гасли шести, Ланс Строл седми, а Јуки Цунода осми. Такође, Вилијамс сада добија бодове са оба болида – Алекс Албон је девети, а Логан Сарџент десети, што су његови први бодови у Формули један.

Иначе у Остину је Шарл Леклер кренуо са пол позиције, али ју је изгубио већ у првој кривини од Ланда Нориса из Мекларена који је у Остину возио јубиларну 100. трку у каријери у Формули један. Следили су Карлос Сајнц у другом Ферарију, Луис Хамилтон и Макс Ферштапен. Убрзо су Фераријеви возачи испали из трке за победу, па су Хамилтон и Ферштапен наставили да прате Ланда Нориса. Мекларен и Мерцедес су пробали да победе Ред Бул са само једним заустављањем у боксу. Међутим, нису успели. Норис је средином трке направио грешку покушавајући да умакне Ферштапену и касним кочењем оштетио пнеуматике и тако практично изгубио темпо. Холанђанин је то искористио обишао га и направио довољну предност, коју је сачувао до краја. Норис је до краја трке изгубио и друго место, јер га је шест кругова пре краја обишао Хамилтон.

Наредна трка вози се следећег викенда у Мексику.

Г. М.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести