ВЕСЛАЧКИ САВЕЗ СРБИЈЕ ОДГОВОРИО ОЛИМПИЈСКОМ КОМИТЕТУ: Оптужбе без основа, измишљене афере, дискредитује се ВСС

Веслачки савез Србије одговорио је саопштењем на одлуку Светске веслачке федерације да рад ВСС преузме Олимпијски комитет Србије, пошто је светска организација суспендовала, опет после јануара 2024, ВСС.
с
Фото: ВСС

– Веслачки савез Србије поднеће тужбу Сталној спортској арбитражи Олимпијског комитета Србије у циљу побијања одлуке коју је Извршни одбор ове спортске институције донео у уторак на хитној седници, а која је последично произвела негативно дејство на међународном нивоу јер је услед таквог неспортског потеза Олимпијског комитета Србије, Светска веслачка федерација данас одлучила да привремено суспендује Веслачки савез Србије до разрешења ситуације у српском веслачком спорту – наводи се у саопштењу.

Веслачки савез Србије сматра да је одлука о суспензији наставак активности појединаца из ОКС који желе да на нелегитиман начин преузму руковођење Веслачким савезом Србије. У питању су функционери Олимпијског комитета Србије који су уједно симпатизери и чланови ВК „Партизан“, а међу њима је „најгласнији“ Ђорђе Вишацки, генерални секретар Олимпијског комитета Србије.

– Ђорђе Вишацки је у претходном сазиву био члан Извршног одбора Веслачког савеза Србије. Пре четири године веслачки клубови - чланови Веслачког савеза Србије су на потпуно легитиман и легалан начин на седници Скупштине ВСС-а са апсолутном већином гласова променили руководство Савеза које је до те седнице Скупштине 25 година владало савезом, и у којој је већина чланова била наклоњена искључиво Веслачком клубу „Партизан“. Претходно руководство је „приватизовало“ савез зарад испуњења личних и интереса једног веслачког клуба и његових сестрински основаних веслачких клубова и спортско веслачких удружења – пише ВСС.

Веслачки савез Србије сматра да генерални секретар Олимпијског комитета Србије, Ђорђе Вишацки, злоупотребљава своју функцију и институцију ОКС како би деградирао садашње руководство Веслачког савеза Србије и користи ОКС да би искључиво пружао подршку и помоћ свом клубу, Веслачком клубу „Партизан“, у активностима које имају за циљ да створе поделу у српском веслачком спорту, дезавуишу истину, спинују јавност и дестабилизују рад Веслачког савеза Србије.

– Користећи функцију генералног секретара Олимпијског комитета Србије и личне пријатељске везе са појединцима у Светској веслачкој федерацији, Ђорђе Вишацки, већ пуне четири године омаловажава садашње руководство Веслачког савеза Србије и износи неистине о наводно лошем руковођењу српским веслачким спортом како у земљи тако и у иностранству. Тиме ствара привид хаоса у српском веслачком спорту због чега је кровна светска веслачка федерација по други пут у овој години привремемо суспендовала Веслачки савез Србије и тражи хитне одговоре и објашњења од Министарства спорта, Олимпијског комитета Србије и Веслачког савеза Србије – наводи се даље у саопштењу.

Последњи у низу таквих корака било је неприхватање резултата изборних и контролних трка у Веслачком савезу Србије и директно мешање Ђорђа Вишацког у изборни процес за састав посада веслачке репрезентације Србије које ће се борити за освајање норме за учешће на Олимпијским играма у Паризу. Шта више, Олимпијски комитет Србије извршио је притисак на Светску веслачку федерацију (ФИСА) да иста дозволи да се на Финалној олимпијској квалификационој регати у Луцерну у мају ове године такмичи српска посада коју није директно предложио Веслачки савез Србије, како иначе налажу правила, што је ФИСА под пристиком ОКС-а и урадила. Последично због тога, Веслачки савез Аустралије који је имао посаду у истој тој трци је поднео тужбу против Светске веслачке федерације.

Због целог тог хаоса који је изазвао један човек из српског спорта, Ђорђе Вишацки, Светска веслачка федерација сада опомиње све спортске „стејкхолдере“ у Србији односно Министарство спорта, Олимпијски комитет Србије и Веслачки савез Србије и тражи хитно разрешење ситуације у српском веслачком спорту.

Уместо да ради на смиривању тензија које је сам изазвао, Генерални секретар ОКС-а заказао је хитну седницу Извршног одбора Олимпијског комитета Србије на којој је једнострано свалио сву кривицу на Веслачки савез Србије кријући свој „допринос“ у стварању хаоса везаног за српски веслачки спорт, а који је произвео и тужбу аустралијске веслачке федерације против Светске веслачке федерације. Услед такве једностране приче, чланови ИО ОКС-а јуче су изгласали суспензију и покретање поступка против Веслачког савеза Србије због наводне повреде Етичког кодекса Међународног олимпијског комитета без конкретног навођења по ком основу, члану, ставу или одредби је Веслачки савез Србије повредио наведени кодекс.

Веслачки савез Србије сматра да не постоји правни основ у Статуту Олимпијског комитета Србије и Закона о спорту за доношење овакве одлуке Извршног одбора Олимпијског комитета Србије и да је једини циљ такве одлуке Олимпијског комитета Србије био управо то да Светска веслачка федерације суспендује Веслачки савез Србије како би Олимпијски комитет Србије, односно лично Ђорђе Вишацки, преузео руковођење српским веслачким спортом. Због тога ће Веслачки савез Србије заштиту својих права затражити у земљи и иностранству користећи сва правна средства.

Веслачки савез Србије жели овим путем да упозна јавност и са чињеницом да већ пуне четири године трпи нападе појединаца из Олимпијског комитета Србије односно функционера ове спортске институције који су уједно чланови и симпатизери „Партизана“, а који на овакав начин покушавају да се обрачунају са својим ривалима, како би повратили позиције у Веслачком савезу Србије које су имали пре, а у исто време и „клубаштво“ у веслачки национални грански савез.

Неиспоштовани договори

ВСС је посебно истакао да Олимпијски комитет Србије, између осталог, у протеклим годинама:

- није испоштовао договор око плаћања нарученог такмичарског веслачког чамца за потребе тренирања и такмичења олимпијске веслачке посаде, те је исти самостално платио Веслачки савез Србије;

- није испоштовао договор око плаћања хонорара за ангажованог иностраног тренера, једног од најбољих веслачких стручњака на свету, за потребе сениорске А веслачке репрезентације Србије, те је и тај део самостално платио Веслачки савез Србије;

- инсистирао на ангажовању искључиво „Партизановог“ тренера за потребе сениорске А веслачке репрезентације Србије који у том тренутку није имао искуства у тренирању врхунских спортиста репрезентативног ранга;

- није испунио писмено дату обавезу за помоћ и подршку у организацији Светског купа у веслању 2022. године и Светског првенства у веслању 2023. године, коју је 2019. године лично потписао генерални секретар Олимпијског комитета Србије, Ђорђе Вишацки.

- Ђорђе Вишацки је такође у претходне четири године четири пута вербално и физички насртао на функционере Веслачког савеза Србије за шта постоје писмене притужбе које је Веслачки савез Србије званично упутио Олимпијском комитету Србије и Министарству спорта Републике Србије.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести