ЕКИПНО ПРВЕНСТВО ВОЈВОДИНЕ ЗА ЖЕНЕ Победник Новосадски шаховски клуб

Одмах по завршетку Друге лиге Србије–група Војводина у шаху за мушкарце, настављена су лигашка надметања у женској конкуренцији на традиционалном, 24. Екипном првенству Војводине за жене.
Šampionska ekipa Novosadskog šahovskog kluba Foto: privatna arhiva
Фото: Шампионска екипа Новосадског шаховског клуба Фото: приватна архива

Ове године такмичење је окупило девет клубова. Одиграно је пет кола по Швајцарском систему паровања, а темпо игре је био 90 минута по играчу за целу партију, са додатком од 30 секунди за сваки одиграни потез.

Од почетка лиге било је јасно да ће победника одлучити међусобни сусрет две, по рејтингу, најјаче екипе – Новосадског шаховског клуба и Омладинца из Нових Бановаца. Према очекивању, тај сусрет се и десио у трећем колу, у тренутку када су се ове две екипе издвојиле на врху табеле са по две победе.

У веома напетом и неизвесном мечу који је трајао пуна четири сата, Новосадски шаховски клуб је заслужено однео победу са 2,5:0,5 и тиме практично прокрчио себи пут до титуле. У преостала два кола није било изненађења, те је на крају Новосадски шаховски клуб, са 13 меч бодова и 12 поена подигао победнички пехар и повратио несрећно изгубљени прволигашки статус. Треба одати признање шампионкама Светлани Стојадинов, Јелени Миливојевић и Исидори Гаковић, које су ову победу извојевале без и једне резерве и у потпуности са домаћим снагама, као и председнику клуба Милораду Лазићу, који је од почетка веровао да ова екипа има капацитет да поново уђе у друштво најбољих српских клубова.

Након пораза од победника турнира, Омладинац из Нових Бановаца је морао да се задовољи другим местом са 12 меч бодова и 11 поена. И поред два појачања у виду шахисткиње из Монголије, женског ФИДЕ мајстора Бајар Ану, као и кадетске шампионке Катарине Несторовић која је ове године по први пут заиграла за Нове Бановце, заједно са Јасмином Миливојевић, Аном Шакотић и Ивом Узелац, није се могло више од сребрне медаље. Треће место су освојиле шахисткиње ШК Бачка из Пачира са 10 меч бодова и 9,5 поена, које су једини пораз претрпеле против Омладинца, а одиграле су нерешено са новосадским Дневником и победиле преостала три меча.

Коначна табела: 1. НШК Нови Сад 13 (12), 2. Омладинац Нови Бановци 12 (11), 3. Бачка Пачир 10 (9,5), 4. Даме Нови Сад 9 (8), 5. Дневник Нови Сад 8 (7), 6. Нафтагас Елемир 6 (6,5), 7. Сента 6 (5,5), 8. Спартак Суботица 6 (5), 9. “Светозар Глигорић” Панчево 3 (3).

И. Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести