Одржан Рођендански турнир Новосадског шаховског клуба Даме

Шаховски клуб „Даме” из Новог Сада је поводом седме године постојања и уједно обележавања Дана шаха у Војводини организовао позивни дечји турнир - Седми рођус 2018.
NSK Dame Anja, Teodora, Milan i Andrej
Фото: Победници турнира са Станиславом Клишанићем и Красојем Нотарошем

Турнир су отворили ФИДЕ мајстор Данко Бокан, као генерални секретар ШС Војводине, који је подржао ово такмичење, и Станислав Клишанић, председник ШК Даме, који се постарао да се учесници и пратиоци осећају пријатно у његовом клубу. Обезбеђени су пехари за победнике у све четири групе, по три медаље (златна, сребрна и бронзана) за прва три места у свакој групи, као и пригодни поклони за све такмичаре.

Учествовало је 11 девојчица, које су одиграле заједнички турнир, и 29 дечака, који су били подељени у две групе – млађи, од првог до четвртог разреда (15), и старији, од петог до осмог разреда (14). У све три групе одиграно је шест кола по Швајцарском систему паровања. ФИДЕ мајстор Красоје Нотарош, као главни судија турнира, није имао тежак задатак, будући да су се сви учесници фер и коректно борили за шаховском таблом.

Према очекивању, у категорији девојчица победила је Ања Јовановић са 5,5 поена из шест партија. Сребрна медаља припала је Ани Тепић са 4,5 поена, док је бронзу освојила Теодора Јауковић са 3,5 поена и најбољим додатним критеријумима у групи од још три девојчице са истим бројем поена, где су биле и Теодора Јанковић, Милица Стевановић, која је једина ремизирала са победницом турнира, и Леа Фелбаб. Теодора Јауковић је , као победница у категорији млађих девојчица, такође добила пехар и златну медаљу.

Ни код млађих дечака није било изненађења, те је, према очекивању, шампион постао Андреј Љепић са 5,5 поена, поен више од Огњена Ћузовића и Николе Лесковца, који су поделили друго место. Бухолц је у овом случају пресудио да сребро припадне Огњену, а бронза Николи. У категорији старијих дечака тријумфовао је Милан Гагић са 5,5 поена и поеном више од другопласираног Ивана Беренића. На деоби од трећег до петог места са по 4 поена нашла су се тројица дечака – Лав Пајчин, Мирко Букинац и Димитрије Радишић, али је Бухолц пресудио да бронза припадне Лаву.

Треба истаћи леп гест председника ШК Даме Станислава Клишанића, који је  пехаром наградио Ању Јовановић и Андреја Љепића, у знак захвалности за дугогодишњу игру за клуб и постигнуте врхунске резултате на домаћој и међународној сцени.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести