Одржан Војвођански шаховски фестивал младих: Новосађани најуспешнији

Јубиларни 30. војвођански шаховски фестивал младих, на ком се током пет дана окупило 138 учесника одржан је у новосадском хотелу „Путник“. Сваки дан су се одржавала по два кола (осим првог дана). Од почетка су се већ знали главни фаворити: Андреј Љепић, Милош Пасула, Никола Лесковац, Ања Јовановић и Мила Раденковић.
Приватна архива/Ема Кесеги, Емилија Вугдалић, Дарија Тимофејева, Теодора Јауковић
Фото: Приватна архива/Ема Кесеги, Емилија Вугдалић, Дарија Тимофејева, Теодора Јауковић

У групи дечака до осам година је за главног фаворита словио Леонид Ивановић, који се већ опробао у партијама са сениорима и стасао је у озбиљног шахисту. Победио је убедљиво, са свих девет победа. Други је био Јован Билић из Арадца са чак осам поена и такође је одскакао од осталих. Треће место је освојио Андреј Брајић из Бачке Паланке.

У конкуренцији до 10 година је, такође победио фаворит Милош Пасула, велики таленат који је је већ био првак Војводине, али и Србије, и то два пута до осам година! Освојио је 8,5 поена из девет партија. Тик уз њега, ту је и одлични Никола Адамовић, такође Новосађанин који континуирано напредује. Трећи је био Аљоша Каначки са шест поена.

Чини се да је најзанимљивије било у групи дечака до 12 година, јер су по рејтингу главни фаворити били Ђукић из Ритишева и Бабић из Чуруга, а за њима Стојаковић из Апатина и тројка из ДШК „Капабланка 1992“, Ранђеловић, Гилица и Мандраш, уз Радошевића и Живадиновића из истог клуба.

Фото: Приватна архива/Аљоша Радошевић, Константин Мандраш, Душан Стојаковић и Мирослав Ранђеловић

Прва двојица су турнир одиграла лоше, али је Стојаковић низао победе против Новосађана, а пресудила је она против Мирослава Ранђеловића из Суботице који је члан „Капабланке 1992“, када је успео да победи са фигуром мање! Главни ривали су се међусобно побеђивали, тако да је Стојаковић заслужено славио са 7,5 поена. Исти број поена имао је Ранђеловић, док су Константин Мандраш и Аљоша Радошевић имали један мање.

Главни фаворит у конкуренцији до 16 година је био Новосађанин Никола Лесковац, који се већ опробао и са сениорима. Убедљивих 7,5 поена из девет партија не одсликава приказану игру, јер је неке лоше позиције претворио у победе захваљујући управо искуству и наравно - знању. Друго и треће место су поделили Огњен Ћузовић из Новог Сада и Вук Каначки из Панчева, али је по додатном критеријуму сребро припало Ћузовићу. Они су освојили по шест поена.

У најстаријој конкуренцији (до 18 година), знало се да је Милан Гагић, будући првотимац Новосадског шаховског клуба, фаворит број један. Он је то и потврдио са освојених 7.5 поена из осам партија. Други је био Новосађанин Лазар Давидов који наступа за Руму са шест поена, док је треће место освојио Игор Кочев из новосадске „Капабланке“. Код девојчица је учествовало њих 41, а неке групе су морале бити обједињене, јер је био мањи одзив. У најмлађој групи, до осам година, учествовало је шест девојчица, а после пет кола (играно двокружно), победила је Зрењанинка Маша Петров која тренира у ШК Бубамара из Новог Сада, а освојила је 8,5 из 10 партија. Друга је била Дуња Димитријевић из Новог Сада са седам поена, а трећа њена суграђанка Есенија Весетскаја са 6,5 поена.

У групи до 10 година окупило се осам девојчица, а победила је Леа Кокаи из Сомборског шаховског клуба са седам поена. Друга је била Лена Раденковић (Омладинац, Нови Бановци) са пет поена, док су треће место са поеном мање имале Нора Јоцић из панчевачког „Аљехина“ и Ана Басарић из Апатина.

Табела у конкуренцији 14,16 и 18 година: 1-2) Мила Раденковић и Ања Јовановић по 8, Дарија Тимофејева и Ања Радмановић по 6, Дуња Србљанин 5,5, Теодора Јауковић 5, Милица Амиyић 4,5, Емилија Вугдалић 4, Невена Васић 3 и Маријана Ђокић и Ема Кесеги по 2 поена.

Првакиња Војводине до 18 година је Ања Јовановић. Прво до треће место до 16 година су освојиле редом Раденковић, Радмановић и Србљанин, док је у конкуренцији до 14 година пехар припао Тимофејевој, а медаље су освојиле и Јауковић и Вугдалић.

Судијски посао су поред директора турнира Зорана Станимировића одлично обавили и Станислава Недељковић, Марија Станимировић, Ксенија Томин, Исидора Бокан и Горан Габрић.

По броју титула најуспешнији су били чланови ШК Бубамара (четири), по броју медаља Дечји шаховски клуб „Капабланка 1992“ са шест укупно и једном титулом, што је само повећало скор клубу са далеко највише титула и медаља у 30-годишњој традицији овог такмичења.

Ж. Медар

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести