Одржава се традиционална манифестација:Јубиларна 25. „Сенћанска битка”

Вредни организатори у Сенти, ШК Сента и „Тотал Фантастико” д.о.о. из Кањиже, поштујући сопствену традицију, и ове године организују шаховски фестивал, који под називом „Сенћанска битка 1697” доживљава јубиларно 25. издање.
21 sah senta
Фото: Приватна архива

Као и претходних година, у склопу ове манифестације играју се четири турнира – главни А турнир, за играче са рејтингом преко 2100 поена, затим Б турнир, за све заинтересоване шахисте, дечији турнир, за играче који су у школској 2020/2021. години похађали основну школу односно предшколску установу, као и брзопотезни турнир, који је отворен за све шахисте. Сва четири турнира играју се у спортској дворани у Народној башти у Сенти.

На А турниру учествује 48 шахиста из 12 федерација, који играју девет кола по Швајцарском систему паровања и по правилима ФИДЕ. После пет одиграних кола водећи на табели је турски велемајстор који однедавно игра за Србију, Суат Аталик, са освојена 4,5 поена. У стопу га прате тројица играча са по четири поена, а од наших такмичара тренутно су најбоље пласирани интермајстор Срђан Рогач и велемајстор Миша Пап, обојица са по 3,5 поена. На Б турниру такмичи се 52 шахиста, а ситуација на табели је прилично неизвесна, будући да после пет одиграних кола чак петорица играча воде са по четири освојена поена, међу којима и перспективни новосадски кадет Лазар Давидов. Њихови међусобни дуели у шестом колу у многоме ће одредити коначан пласман. Од дама су тренутно најуспешније Тамара Јанковић и женски ФИДЕ мајстор Ирена Несторовић, обе са по 3,5 поена. Турнири А и Б завршавају се деветим колом које се игра 24. јула од 10 часова.

Јуче је одигран и брзопотезни турнир са 27 учесника. Темпо игре је био три минута по играчу, са две секунде бонификације, а играло се 11 кола по Швајцарском систему паровања. После неизвесних и врло узбудљивих борби, прво место са по 9,5 поена поделили су велемајстор Суат Аталик и 11-огодишњи Артем Усков из Русије, али су додатни критеријуми пресудили да злато ипак припадне Аталику, док је млади руски кадет, због само пола поена слабијег Бухолца, морао да се задовољи сребром. Треће место је освојио ФИДЕ мајстор из Казахстана Казибек Ногербек са девет поена, док је четврти наш интермајстор Дејан Несторовић са освојених осам поена.

И. У.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести