Омладинско Првенство Новог Сада: Феноменални Лав Пајчин

Првенство Новог Сада за омладинце и омладинке одржано је у НШК- у, а учествовало је 18 такмичара.
Nagrađeni na turniru: Andrej Ljepić, Milan Gagić, Lav Pajčin, Anja Jovanović, Mia Mićin i Ana Tepić
Фото: Награђени на турниру: Андреј Љепић, Милан Гагић, Лав Пајчин, Ања Јовановић, Миа Мићин и Ана Тепић

Обновљена традиција је пре три године потекла из ШК Дневник, када је Нови Сад после више од две деценије добио своје омладинске прваке, Алексу Илинчића и годину дана касније Дејана Оморјана, сада већ афирмисане шахисте. Прошле године такмичење није одржано.

Да долазе боља времена за овај турнир побринуло се ново руководство ШС Новог Сада, које је у сарадњи са Дневником организовало такмичење које се први пут и рејтинговало. После одиграних девет кола, убедљиво је тријумфовао Лав Пајчин који ће у јуну напунити 13 година, а који је на турниру иза себе оставио, поред оних млађих, и играче пет година старије. Остварио је свих девет победа, што до сада није никоме пошло за руком и тако крунисао изванредну сезону. Поред деобе првог места на полуфиналу првенства Новог Сада за сениоре, када је освојио и титулу мајсторског кандидата премашивши норму за више од 1,5 поена, по трећи пут узастопно Лав је освојио и титулу првака Војводине у својој старосној категорији, а своју снагу је потврдио играјући за свој ДШК Капабланка 1992, за који је забележио свих 10 победа у лиги и баражу и био најзаслужнији за улазак клуба у виши ранг.

Да долазе боља времена за овај турнир побринуло се ново руководство ШС Новог Сада, које је у сарадњи са Дневником организовало такмичење које се први пут и рејтинговало

Друго место је освојио само годину дана млађи Милан Гагић, иза којег је такође успешна година и чији континуиран напредак завређује посебну пажњу. Он је освојио 7 поена. На деоби трећег места су се затекли најмлађи учесник турнира, Андреј Љепић, такође изузетан таленат, и један од фаворита турнира, мајсторски кандидат Стефан Мајсторовић, који су освојили по 5,5 поена. Што се учешћа три девојчице тиче, поредак је очекиван: Ања Јовановић је освојила пет, Миа Мићин четири, а Ана Тепић 1,5 поен.

На проглашењу победника награде су доделили генерални секретар ШС Новог Сада Алмир Гагић и испред ШК Дневник Жељко Медар, ФИДЕ мајстор и шаховски тренер. Занимљиво је и то да је Медар својевремено био троструки омладински првак града, а да је сада тренер победника турнира. Поред двојице представника организатора, који су били и судије турнира, као главни судија је највећи део посла успешно обавио ФИДЕ мајстор Красоје Нотарош, како би се то најречитије рекло алфа и омега новосадског шаха.

Ваља истаћи учешће и неколицине такмичара и гостију из Бачке Палаке и Беочина, а пласман у горњој половини турнира је био следећи: Пајчин 9, Гагић 7, Љепић и Мајсторовић по 5,5, Марковић, Лалић и Ања Јовановић по 5 поена итд.

С. Јаковљевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести