Осморица величанствених у борби за меч с Карлсеном

На велику радост шахиста и љубитеља шаха широм планете, један од најважнијих турнира ове године – Турнир кандидата у руском граду Јекатеринбургу – управо је почео.
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Иако су многи шпекулисали да ли ће се ово такмичење уопште одржати, због коронавируса, организатори су донели одлуку да се Турнир кандидата одигра, али без присуства публике и у строго хигијенским условима. Све пратеће манифестације и други турнири су отказани, а играчи се два пута дневно тестирају на коронавирус.

Овогодишње надметање је турнир осморице кандидата који ће играти двокружни Бергер, како би одредили изазивача Магнуса Карлсена у мечу за првака света. Право наступа стекла је следећа осморка: поражени из меча за првака света 2018. године – Фабијано Каруана, прва двојица са Светског купа 2019. године – Тејмур Раyабов и Лирен Динг, један са великог ФИДЕ турнира по Швајцарском систему 2019. године – Ванг Хао, двојица са ФИДЕ Гран при турнира – Александер Гришчук и Јан Непомњашчи, један по рејтингу (просек са 12 рејтинг листа почевши од фебруара 2019. године) – Аниш Гири, док је последње место (специјално право организатора да позове играча који је био први испод црте или у топ 10) припало Кирилу Алексејенку. Десетак дана пре почетка турнира Раyабов је отказао из личних разлога, а њега је заменио Максим Вашје-Лаграв.

Играју се три кола за три дана, па потом следи један слободан дан и тако до краја турнира. Темпо игре је 100 минута за првих 40 потеза, затим 50 минута за наредних 20 потеза и још 15 минута за преостали део партије, уз 30 секунди бонификације за сваки одиграни потез, почевши од првог. Није дозвољена понуда ремија до 41. потеза. Званични коментар партија постоји на енглеском, кинеском и руском језику, а обезбеђен је и пренос свих партија уживо преко најпознатијих светских шаховских платформи. Наградни фонд за који ће се борити поменута осморица величанствених износи 500.000 евра. Србији је указана посебна част тиме што је главни судија Турнира кандидата наш Небојша Баралић, а његов заменик је судија из Шкотске  Ендрју Хоуви.

Тачно у подне по нашем времену 17. марта почеле су партије првог кола у коме су се састали: Вашје-Лаграв (Француска) – Каруана (САД), Динг (Кина) – Ванг (Кина), Гири (Холандија) – Непомњашчи (Русија) и Гришчук (Русија) – Алексејенко (Русија). Након четири часа игре, Вашје-Лаграв и Каруана су у 44. потезу ремизирали топовску завршницу са разнобојним ловцима и са по два пешака на краљевом крилу, док је Алексејенко успео да спасе слабију позицију против Гришчука и ремизира вечитим шахом у 41. потезу. У кинеском дербију виђен је помало изненађујућ резултат – победа Ванга црним фигурама против једног од главних фаворита Динга. Ванг је искористио слабости белог на краљевом крилу и жртвом квалитета створио добитнички пар слободњака. Најдуже је играна партија Гири – Непомњашчи, у којој је Гири пропустио прелазак у реми завршницу топ и пешак против даме са “одсеченим” краљем, што га је на крају коштало пораза.

Већ после ових занимљивих дуела на самом старту, јасно је да ће турнир бити веома борбен и да ће сви учесници дати свој максимум да изборе меч са актуелним светским шампионом, а до 3. априла знаћемо ко је био најуспешнији у овој борби. У другом колу састају се: Каруана – Алексејенко, Непомњашчи – Гришчук, Ванг – Гири, и Вашје-Лаграв – Динг.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести