Премијера филма о Светозару Глигорићу одржана у Београду

Јавна презентација документарног филма „Глигорићева Мар дел Плата – Краљева индијска варијанта“ одржана је 16. јуна у Београду.
Огњен Ракчевић/ Детаљ са снимања филма
Фото: Огњен Ракчевић/ Детаљ са снимања филма

Велика биоскопска сала Факултета драмских уметности била је мала да прими све професоре, људе из струке, поштоваоце лика и дела Светозара Глигорића, као и бројне шахисте и љубитеље древне игре, који су дошли да виде овај изванредан мултимедијални пројекат.

Филм је настао као докторски уметнички рад доцента на ФДУ Огњена Ракчевића, а под менторством професора Горана Пековића. Светозар Глигорић је наш најбољи шахиста свих времена. Његова варијанта Краљеве индијске одбране из 1953. године и даље се игра на врхунским шаховским турнирима и она је главна тема овог несвакидашњег интерактивног остварења, у коме главне улоге тумаче Раде Николић и Никола Крнета. Звучна позадина филма је у потпуности дело Светозара Глигорића и то тако што је, од многобројних Глигорићевих интервјуа, измонтиран глас наратора, а његова оригинално компонована музика искоришћена је за музику у филму.


Остварење доступно на сајту

Пред премијеру документарног филма, присутнима се обратио аутор Огњен Ракчевић и представио сајт gliga.rs, на коме посетиоци сада могу и да погледају филм, као и да и сами дају допринос овом правом виртуелном музеју сачињеном од личних фотографија, шаховских партија и интервјуа, али и музичког стваралаштва југословенског шаховског генија.


Како би филм био што аутентичнији, консултовани су савременици Светозара Глигорића, пре свих његов велики пријатељ и саиграч у репрезентацији, легендарни Бора Ивков. Ивков је открио неке мање познате детаље и навике које су упражњавали Глигорић и његов противник у тој чувеној партији када је први пут одиграна Мар дел Плата варијанта, пољско-аргентински велемајстор Мигел Најдорф. Нажалост, велемајстор Ивков је преминуо у фебруару ове године, те није дочекао премијеру филма, али је његов допринос у реализацији истог незаменљив. Велику помоћ пружио је и Шаховски савез Београда, на челу са извршним директором Драганом Котевским, који је љубазно уступио све расположиве информације и контакте неопходне да заживи једна оваква идеја.

Након премијере филма, на истом месту уприличен је и коктел за све госте, чиме је на леп начин, уз дружење и интересантне разговоре, заокружена прича о једном од највећих амбасадора наше земље на свим меридијанима. А колико су у свету волели и поштовали Глигорића, најбоље говори и податак да је, након његове смрти, Светска шаховска федерација на свом 83. Конгресу у Истанбулу 2012. године донела одлуку да се установи награда за фер-плеј, која је названа по нашем легендарном велемајстору.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести