Првенство Новог Сада: Тријумф Ивана Средојевића

Шаховски савез Новог Сада, у сарадњи са Новосадским шаховским клубом, организовао је полуфинални турнир појединачног Првенства града у брзопотезном шаху, који  се играо у просторијама НШК-а.
Иван Средојевић
Фото: Иван Средојевић

Поред такмичара квалификованих са четврфиналног турнира, право учешћа на полуфиналу имали су сви играчи са ФИДЕ рејтингом за брзопотезни шах изнад 2099, велемајстори и други играчи са међународним титулама, као и четворица првопласираних са прошлогодишњег Првенства.

После велике борбе, тројица шахиста су се нашли на деоби првог места са по 7,5 поена, те су додатни критеријуми одлучивали о сјају освојених медаља. Најбољи Бухолц у овој групи имао је интермајстор Иван Средојевић, коме је и припало злато, али је тек трећи додатни критеријум – Сонеборн-Бергер – пресудио да сребро припадне Синиши Ремецком, док је Милан С. Поповић морао да се задовољи бронзом. Поред тројице победника, још деветоро најбоље пласираних стекло је право учешћа на финалном турниру, који се одржава од 11. до 13. марта, такође у НШК-у, и носи назив “Први меморијал Милана Илијћа Брадоње”.

Коначна табела: 1.–3. интермајстор Иван Средојевић, Синиша Ремецки и Милан С. Поповић по 7,5 поена; 4.–5. ФИДЕ мајстори Мирко Кокеза и Миодраг Јевтић по 7 поена; 6.–8. Светлана Стојадинов, Милош Торбица и ФИДЕ мајстор Владан Десница по 6 поена; 9.–11. Радован Матијевић, Никола В. Петровић и Драгомир Радин по 5,5 поена; 12. Мирослав Пантић 5 поена итд. У случају отказа некога од ових 12-оро директно пласираних на финални турнир, резерве су Мирослав Попржен, ФИДЕ мајстор Слободан Бојковић и Светислав Домастовић.

Учешће на финалном турниру потврдили су: велемајстор Синиша Дражић, интермајстор Анђелко Драгојловић, интермајстор Дејан Лескур и Иван Бановић. Турнир ће се играти по Бергеровом систему паровања четворокружно, односно 60 кола. Темпо игре је три минута по играчу плус две секунде бонификације за сваки одиграни потез, а турнир се рејтингује за ФИДЕ рејтинг листу. Гарантовани наградни фонд износи 36.000 динара, а сваки учесник финалног турнира ће бити награђен.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести