Првенство Србије у Новим Бановцима: Љепић славио без пораза

Спуштена је завеса на овогодишње Полуфинале првенства Србије у Новим Бановцима, месту недалеко од Старе Пазове.
ШСС/Најбољи такмичари у обе конкуренције
Фото: ШСС/Најбољи такмичари у обе конкуренције

У хотелу „Новела уно” учествовало је 34 шахиста и 18 шахисткиња, од којих једна у отвореној конкуренцији. По четири првопласирана играча из обе конкуренције обезбедила су учешће на завршни турнир.

Полуфинале је показало да се на српском шаховском небу јављају нове звезде. У отвореној конкуренцији тријумфовао је четрнаестогодишњи ФИДЕ мајстор Андреј Љепић, који је постао најмлађи победник овог такмичења, а био је иначе 20. носилац. До успеха је дошао без пораза и са рејтинг перформансом 2464 – уписао је сјајних седам поена из девет партија. Друго место, са пола бода мање заузео је искусни велемајстор Борко Лајтхајм. Он је пред последње коло био изједначен са Љепићем, али је ремизирао против Марка Ивановића, док је Андреј славио против Ивана Средојевића. Њих двојицу су пратила чак шесторица са по шест поена. Ово лепо илуструје колико је конкуренција била уједначена. Ипак, места је било само за још два играча. Додатни критеријуми су одлучили да треће припадне интермајстору Стефану Тадићу, који је поражен само од Лајтхајма у осмом колу. Последњу карту за завршни турнир је приграбио Марко Ивановић. Интересантно је да је и он доживео само један пораз, и то баш од Тадића, који га је вероватно коштао још бољег пласмана.

Од петог до осмог, места су поделили велемајстор Синиша Дражић, ФИДЕ мајстор Милан Јоцев, интермајстор Милош Милошевић и ФИДЕ мајстор Иван Мартић. Доскорашња првакиња Србије, женски велемајстор Јована Ерић је лепом и атрактивном игром уписала 5,5 поена, те освојила десето место, уз претрпљена само два пораза.

Код дама је виђен прави спектакл. Иако су прве четири носитељке обезбедиле пласман на финални турнир, врло лако је могло да буде и другачије. Први носилац, женски интермајстор Јована Срдановић је у томе успела тек у последњем колу победом над Аном Тадић. Јована је освојила 4,5 бода из седам партија, пола мање од две играчице које су поделиле друго и треће место. Трећепласирана је била Анастасиа Гроздановић, која је приказала одличну игру, те доживела пораз само у првом колу од Анастасије Гогић. Додатни критеријуми су одлучили да изнад Анастасије буде женски интермајстор Сандра Ђукић, којој је управо Гроздановићева нанела једини пораз. Победница турнира је постала женски интермајстор Љиља Дрљевић, која је дозволила противницама само два ремија, и то баш Сандри Ђукић и Анастасији Гроздановић – у последњем колу. Она је завршила турнир са целим бодом испред њих две, и одличним рејтинг преформансом од 2292.

До самог краја су се за карту за завршни турнир Шампионата Србије бориле Каратина Остојић, Ања Јовановић, Марија Станковић, Ана Тадић и Мила Раденковић, које су, тим редом, освојиле од петог до деветог места. Судије је  предводио међународни арбитар Милорад Маравић, а помагао му је Драган Бабић. Директор турнира је био ФИДЕ судија Миодраг Станковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести