РЕКОРДНО НА ВОЈВОЂАНСКОМ ФЕСТИВАЛУ МЛАДИХ: Дупла круна Андреју Љепићу и Милани Бабић

Популарност шаха је у значајном порасту, а то на најлепши начин доказује податак да је на 31. Војвођанском фестивалу младих оборен рекорд по броју учесника.
sah
Фото: ШК Југовић Каћ

У просторијама хотела Путник у Новом Саду окупило се око 200 младих шахиста и шахисткиња из великог броја шаховских школа и клубова. Такмичење је трајало од 14. до 18. фебруара.

Организација таквог догађаја није ни мало једноставна, али се Шаховски савез Војводине поново показао дораслим задатку. Директор фестивала је био председник ШСВ, међународни судија Зоран Станимировић, а главни арбитар Алмир Гагић.

Шахисти до 16 година су играли заједно са другарима до 18 и омладинцима. У таквој конкуренцији, први носилац, ФИДЕ мајстор Андреј Љепић (ШК Цар Урош, Јазак) је дошао до нове титуле првака Војводине и то двоструке.

Љепић је поред трофеја за најбољег шахисту до 16 година, подигао и пехар намењен најбољем омладинцу. Његов клупски колега Никола Лесковац (ШК Цар Урош, Јазак) је узео два сребра у идентичним категоријама. Треће место до 16 година, а и у омладинској конкуренцији је припало Панчевцу Вуку Каначком (ПАШК Панчево).

Фото: Андреј Љепић Фото: ШК Југовић Каћ

Што се тиче шахиста до 18 година, до титуле првака је дошао Лазар Давидов из Новог Сада са одличних шест поена из девет кола, колико је имао и другопласирани Огњен Петронијевић (ШК Клек). Бронзана медаља је припала Михајлу Косићу (ШК Војводина).

Златна и сребрна медаља су у категорији до 14 година отишле у Сремску Митровицу. Првак Војводине је постао одлични Јури Гарифулин (ШК Сирмиум), а вицешампион његов клупски друг Филип Несторовић. Бронза се нашла око врата шахисте Велемајстора из Апатина Душана Стојаковића.

Представник Бачке Паланке Филип Сувара је подигао трофеј међу дечацима до 12 година, освојивши одличних 7,5 поена. Пола бода мање је имао освајач сребра Андреј Добричан (ШК Аљехин). Иза њих се нашао двојац Капабланке, Константин Мандраш и Огњен Радић, али је медаља припала Мандрашу.

Никола Адамовић (ДШК Капабланка) се окитио златом у категорији дечака до 10 година. Он је до трофеја дошао без пораза, уз само два ремија. Због бољих додатних критеријума сребро је припало Михајлу Билићу из Арадца, а бронза Артуру Гатину, младом шахисти Шахматног кружока, а пошто је имао мало слабије додатне критеријуме Јован Билић (Арадац) није успео да дође до медаље, иако је играо веома добро.


Предарски фишеровски

Првак Војводине у најмлађој групи, до осам година, је постао Стефан Предарски (ШК Бубамара). Он је са фишеровских девет поена из исто толико кола оставио иза себе другопласираног представника ШК Бачка Паланка Андреја Брајића, иначе јединог такмичара са рејтингом у овој групи. Филипу Попадићу је припала бронза, јер је имао боље додатне критеријуме од свог друга из ШК Димитријевић Данила Петровића.


Девојчице до 16, 18 и 20 година су, такође, играле заједно. У таквој конкуренцији до два пехара је дошла сјајна шахисткиња Југовића из Каћа Милана Бабић. Она је победила у конкуренцији до 16 година, али и у групи омладинки. Друго место међу шахисткињама до 16 је припало Ањи Радмановић представници ШК Прогресул из Влајковца, а бронза се нашла око врата Теодоре Јауковић (ШК Капабланка).

Мила Раденковић (Омладинац из Нових Бановаца) је постала првакиња међу играчицама до 18 година, а вицешампионка у конкуренцији омладинки, па се тако заслужено радовала освајању два одличја. Исто се може рећи и за Ању Јовановић из Новог Сада, која се у обе конкуренције нашла тик иза Раденковићеве, па су јој припале сребрна медаља у конкуренцији до 18 година и бронзано омладинско одличје.

Фото: Милана Бабић Фото: ШК Југовић Каћ

Дарја Тимофејева (Капабланка) је постала првакиња Војводине у групи до 14 година импозантним скором од осам поена из девет партија. Сребрну медаљу је понела Нина Јочић (Аљехин), а бронзану Ања Митровић (Свет шаха из Руме).

Код девојчица до 12 година је тријумфовала шахисткиња апатинског Велемајстора Анђелија Радишић, и то без пораза. Друга, са само пола поена мање је била представница ШК Сомбор Леа Кокаи, а на трећи степеник се попела Лена Раденковић (Омладинац из Нових Бановаца).

Код најмлађих девојчица је победила Есенија Весетскаја (ШК Димитријевић), пратила ју је Алиса Кривошејева, а трећа је била Василиса Оконикова (обе из Шахматног кружока). Талентоване Маша Петров (Бубамара) и Сава Ситвук (Велемајстор) су освојиле по пет поена, међу девојчицама до 10 година. Додатни критеријуми су одлучили да Маши припадне злато, а Сави сребро. Трећа је била Оксана Рибинцева (Капабланка).

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести