СЈАЈАН УСПЕХ И ШАХИСТКИЊА СРБИЈЕ НА ЕП: Теодори Ињац норма за титулу велемајстора, Тијана Мандура женски велемајстор

Европско екипно првенство у Будви било је историјско за мушку и женску репрезентацију Србије.
sah
Фото: Приватна архива/Теодора Ињац/Инстаграм

„Орлови” су постали прваци, a с друге стране, женска селекција освојила је осмо место, иако је имала лепу шансу у последњем колу да дође до медаље, али је изгубила од објективно јачег Азербејџана.

Сјајне игре наше даме крунисале су и нормама за међународне титуле. Интермајстор Теодора Ињац је освојила златну медаљу за најбољи појединачни резултат на првој табли, али и дошла до норме за титулу велемајстора. Ову титулу није освојила још ниједна шахисткиња у историји Србије.

Женски интермајстор Тијана Мандура је, поред златне појединачне медаље на петој табли, дошла до трећег бала за титулу женског велемајстора, те ће ту титулу понети од следећег конгреса ФИДЕ.

Фото: Шаховски савез Србије

Шахисткиње које је изабрала селекторка, интермајстор Алиса Марић одиграле су одличан турнир. Ињац и Мандура су носиле екипу сјајним играма и резултатима. Ињац је поново обрадовала нацију освајањем злата на првој табли, што је изузетан успех! Наш тим су чиниле и женски велемајстори Марина Гајчин и Јована Ерић, и женски интермајстор Адела Великић.


Сензационалне победе

Српске шахисткиње су на ЕП у Будви оствариле неколико сензационалних резултата. Побеђивале су домаћина Црну Гору, Јерменију која увек има амбицију да се бори за медаљу, фаворизовану Пољску, неугодне Холандију и Шпанију. Као победа се може рачунати и нерешен резултат против актуелних олимпијских првакиња Украјине. Једине поразе су претрпеле од Бугарске која је нови првак Европе, односно одличне Немачке и освајача сребра Азербејџана.


Селекторка Алиса Марић није крила задовољство турниром у Будви, па је за „Дневник“ изјавила.

– Пре свега, најјачи утисак је освајање златне медаље мушке селекције, којој искрено честитам. То је феноменалан успех – нагласила је селекторка.

Она се потом осврнула на своје изабранице.

– Највећи утисак оставила је Теодора Ињац, која је фантастичан играч. Не само да је освојила злато на првој табли, него и норму за титулу велемајстора. Она је играла са таквим самопоуздањем и сигурношћу! Ми све контролишемо преко компјутера, а она је за таблом налазила најбоље потезе против толико снажних противница. Поред ње треба похвалити и Тијану Мандуру, која је, такође сјајно одиграла, освојила злато на петој табли и норму за женског велемајстора. Све остале девојке су исто дале све од себе, трудиле се, помагале једна другој. Атмосфера у екипи је била сјајна – истакла је Алиса Марић.

Стефан Костић           

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести