Завршена Прва лига Србије за мушкарце и жене: Шампиони Словен из Руме и Јелица ПЕП из Горачића

У Суботици је недавно завршена Прва лига Србије за мушкарце и жене за 2019. годину, а победници су ШК Словен из Руме у мушкој и ШК Јелица ПЕП из Горачића у женској конкуренцији.
SK Sloven Ruma
Фото: Екипа ШК Словен победник у мушкој конкуренцији, фото: Приватна архива

На свечаном затварању пехаре и медаље победницима уручио је државни секретар у Министарству омладине и спорта Републике Србије Предраг Перуничић.

Нову титулу екипног првака Србије у Руми су овог пута донели: велемајстори Сергеј Рубљевски, Иван Иванишевић, Игор Миладиновић, Мирослав Д. Миљковић, Мирољуб Лазић, и интермајстори Гојко Лакетић и Драган Тешић. Они су освојили убедљивих 26 меч бодова и 39,5 поена, победивши осам мечева и ремизиравши два, док су пораз претрпели само од екипе ШК Слога Турист из Краљева. Сребро код мушкараца са 23 меч бода и 37,5 поена освојила је екипа ШК Владимирци из истоименог места у саставу: велемајстори Александар Ракманов, Милош Перуновић, Бранко Дамљановић, Бранко Тадић, Никола Несторовић и интермајстори Лазар Несторовић и Никола Остојић. За треће место се до последњег тренутка водила велика борба између екипа ШК Јелице ПЕП из Горачића и ШК Итаке из Београда, које су на крају завршиле турнир изједначене по меч бодовима (21), те су освојени поени (39,5 наспрам 38,5) пресудили да бронза ипак припадне екипи ШК Јелице ПЕП, за коју су наступали: велемајстори Борки Предојевић, Бојан Вучковић, Милош Рогановић, Бобан Богосављевић, Милан Зајић, и интермајстори Марко Ненезић, Михајло Радовановић и Јован Тодоровић.

Треба похвалити и остале војвођанске клубове на овом такмичењу, који су се одлично борили и до самог краја конкурисали за висок пласман. Најуспешнији међу њима био је суботички ШК Спартак, који је освојио пето место са 18 меч бодова, а следили су: ШК Нафтагас из Елемира и Новосадски шаховски клуб са по 16 меч бодова, који су поделили шесто и седмо место, а потом и ШК Југовић из Каћа, коме је припало осмо место са 15 меч бодова. Од осталих екипа статус прволигаша је задржао још само ШК Раднички из Рудоваца са 10 меч бодова. Друштво најбољих српских клубова догодине ће морати да напусте ВШК 2005 из Ваљева, ШК Слога Турист из Краљева и ШК Светозар Глигорић из Панчева.

У женској конкуренцији било је много мање неизвесности када је у питању победник, будући да се екипа ШК Јелице ПЕП из Горачића већ после шестог кола издвојила на врху табеле победом у директном мечу против највећих конкурената – београдског БАС-а. Већ од тог тренутка постало је извесно да титула иде у руке прошлогодишњих вицешампионки: интермајстора Екатерине Аталик, женског велемајстора Јоване Ерић, и женских интермајстора Теодоре Ињац, Аделе Великић и Тијане Благојевић. Са друге стране, екипа БАС-а у саставу: интермајстори Наташа Бојковић и Ина Гапоненко, и женски велемајстори Ирина Чолушкина, Анђелија Стојановић и Ана Бендераћ морала је да се задовољи сребром, иако је на крају такмичења имала исти број меч бодова као и победници (28), али и лошију “гол-разлику” (33 наспрам 26,5).

Фото: Екипа ШК Јелице ПЕП шампион у женској конкуренцији, фото: Приватна архива

Бронзу је са 22 меч бода и 28,5 поена освојила екипа са најдужим стажем учешћа у Првој лиги Србије за жене – ШК Рад из Београда, за који су наступале: велемајстор Нино Батсиашвили, женски велемајстор Марија Манакова, женски интермајстори Сања Петронић и Мила Жарковић и женски ФИДЕ мајстор Стефана Милутиновић. Даље на табели следили су ШК Раднички из Рудоваца, који је освојио четврто место са 19 меч бодова, затим најпријатније изненађење турнира – ДШК Основац из Ниша, коме је припало пето место са 15 меч бодова, а потом ШК Југовић из Каћа, који је био шести са 14 меч бодова, ШК Младост из Лучана, који је освојио седмо место са једним меч бодом мање, и ШК Златар из Нове Вароши, који је био осми са 12 меч бодова.

Истовремено, до последњег тренутка водила се велика борба за опстанак у Првој лиги између два војвођанска клуба – Сомборског шаховског клуба и НДШК Шахматни кружок из Новог Сада. На крају су обе ове екипе освојиле по 11 меч бодова, али је због већег броја освојених поена (21 наспрам 17) статус прволигаша задржао Сомборски шаховски клуб. Поред Шахматног кружока, у нижи ранг такмичења преселили су се и ШК Раднички из Београда и Новосадски шаховски клуб.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести