Ђоковић се узда у Медведева

Рафаел Надал и Данил Медведев састаће се у финалу Аустралијан опена, које је на програму сутра од 9.30 часова по нашем времену. Шпанац је до прилике да се бори за 21. гренд слем титулу дошао победивши Матеа Беретинија са 3:1 (6:3, 6:2, 3:6, 6:3), док је Медведев надиграо Стефаноса Циципаса такође са 3:1 – 7:6(5), 4:6, 6:4, 6:1.
tenis
Фото: pixabay.com

Надал је одлично отворио меч и углавном експлоатисао Беретинијев бекхенд, што му је донело експресних 3:0. До краја сета пети тенисер света рутински је одржавао своје сервисе и после 43 минута игре освојио тај део игре са 6:3. Ништа битније се није променило ни у наставку. Италијан је константно грешио, чак и поузданим форхендом, а када би успео да веже неколико удараца Надал је лако одбијао налете и остављао Беретинија немоћног. Таква ситуација резултирала је предношћу од 4:0, па је Шпанац мирно привео сет крају и удвостручио предност. У трећем сету Матео је пронашао ритам на сервису, форхенди су били продорнији, бекхенд сигурнији, тако да се стање на терену променило. Успео је Италијан да одузме сервис ривалу захваљујући вансеријским ударцима, а потом и одсервира за 2:1 у сетовима.

Чинило се тада да би Беретини могао да направи веће проблеме Надалу, али је “бик са Мајорке” сачекао један лош гем супарника, који је под притиском поклекао у осмом гему четвртог дела игре. Надал је “поклоне” великодушно прихватио и у наредном гему сервисом потврдио пласман у своје 29. гренд слем финале.  Медведев је оправдао улогу благог фаворита против Циципаса. У првом сету играло се гем за гем, оба тенисера држала су своје сервисе, па је бољег у том делу игре одлучивао тај-брејк. У њему се боље снашао Рус и повео. У другом сету ниво игре другог тенисера света осетно је опао, већ на старту Циципас је дошао до брејка, који је Медведев убрзо братио, али је у десетом гему поново поклекао и дуплом сервис грешком изгубио сет. Ипак, како је меч одмицао, Данил је бивао се бољи. Прво је освојио трећи сет, да би највиши ниво пружио у четвртом сету, када је “самлео” индиспонираног Грка и заказао друго узастопно гренд слем финале, после освајања титуле у Њујорку.

Данил Медведев ће сутра имати прилику да дође до другог трофеја на најећим турнирима и постане први тенисер света, док ће Надал покушати да освоји 21. гренд слем, чиме би претекао Новака Ђоковића и Роyера Федерера.     

  В. М. Петровић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести