Вимблдон: Новак Ђоковић освојио четврти трофеј у Лондону

ЛОНДОН: Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић Победио је у финалу Вимблдона са 3:0, по сетовима 6:2, 6:2, 7:6 у сетовима Јужноафриканца Кевина Андерсона, после нешто мање од 2 сата и 20 минута и стигао до прве титуле у сезону, а уједно и првог Гренд слема након више од две године.
djokovic2, fonet
Фото: FoNet

Новак Ђоковић се на велика врата вратио у врх светског тениса! Освојио је четврту титулу шампиона на Вимблдону, 13. гренд-слем, односно 69. титулу у каријери, показујући да је време повреде, дилема и сумњи остало иза њега и да је спреман да поново конкурише за сам врх АТП листе. Пред једним од највећих спортиста света пао је у финалу најзначајнијег турнира на планети Јужноафриканац Кевин Андерсон, крајњи резултат био је 6:2, 6:2, 7:6 (7:3), после битке која је потрајала 137 минута. Данас ће АТП објавити нову листу, на којој ће се Ђоковић наћи на 10. месту, чиме ће и званично потврдити “камбек” међу најбоље.

У првом сету није било ни трага било каквој неизвесности. Већ у првом гему Новак је одузео сервис високом ривалу, а овог као да је, иако има већ пуне 32 године, потпуно опрхвала трема. Једноставно, Јужноафриканац је пуно грешио, управо супротно од свега оног што га је и довело до дуела за титулу. Ђоковић је, с друге стране, рутински користио пропусте противника, скупљао поене и гемове и повео с недостижних 5:1. Успео је Андерсон да смањи заостатак, али је онда уследила немилосрдна екзекуција српског аса за коначних 6:2, после 29 минута игре.

Фото: FoNet

Одмах по завршетку овог периода, Нолетовом ривалу морала је да буде указана помоћ физиотерпеута, пошто се пожалио на бол у десном лакту. Срећом за љубитеље тениса на испуњеним трибинама на Централном терену, меч је настављен, али Србин је наставио у истом стилу - одмах је направио нови брејк. Лондонска публика покушавала је да охрабри 203 цм високог тенисера из Јоханесбурга, али се наметао утисак да он сам не верује довољно у властите ударце, за ралику од самоувереног супарника на супротној страни терена. Слика се није мењала, направио је Новак и други брејк, повевши са 4:1 и други сет лагано је одмицао у корист нашег аса. После 72 минута игре, ускоро је на семафору стајало лепих, сигурних и убедљивих 2:0 у сетовима за Ђоковића.

Тек у трећем сету Андерсон као да је дошао до даха и почео да игра  опуштеније. Није допустио Нолету да одмах начини почетни брејк као у претходна два дела игре, што је наговештавало знатно занимљивији дуел. Плавокоси Јужноафриканац, уз то, почео је много боље да сервира и играло се гем за гем, при чему је сваки од играча чувао предност свог почетног ударца. Суочен са тада већ извесним поразом, Кевин је бацио све карте у напад, а савезника је пронашао и у гледалишту, које је тада било на његовој страни. У осмом гему је стигао и до прве брејк-лопте, али му ас из Србије није допустио да се радује, изједначивши резултат на 4:4. Разиграо се, међутим, у тим тренуцима горостас са југа Африке, сјајно је сервирао и Ноле се повијао пред његовим, пре свега сервис-налетима  Одбранио је пет сет-лопти и стигао до тајбрејка. У њему, међутим, неизвесности више није било - Новак је био неприкосновен и подигао је по четврти пут увис пехар намењен најбољем на једном од најпрестижнијих догађаја у свету спорта.

На самом крају, високо уздигнутих и стиснутих песница, Новак Ђоковић је поновио део ритуала који је практиковао сваки пут када је био најбољи на Вимблдону, убрао струк траве с Централног терена и ставио га у уста. Ноле се вратио - живео краљ!

А. Предојевић

Фото: FoNet

Новак Ђоковић: Нема бољег места за повратак

Приликом уручења победничког трофеја, публика на Вимблдону имала је прилику да упозна и Нолетовог сина Стефана. У наручју своје мајке Јелене, плавокоси дечак је неколико пута викнуо “Тата, тата”, што је на Ђоковићево лице призвало осмех ионако велике среће.

Фото: FoNet

„Кевин није најбоље одиграо прва два сета, али је у трећем показао због чега је стигао до финала“, рекао је по завршетку финала Новак Ђоковић.

„Желим му пуно среће у наставку сезоне. После суочавања с тешком повредом, суочио сам се са сумњама да ли ћу уопште успети да се вратим на раније позиције. Да сам желео, не бих изабрао боље место за повратак од Вимблдона, јер овај пехар мени јако пуно значи. Ово финале је нешто сасвим другачије од свих осталих, нешто о чему сам као дечак сањао... Већ пет пута сам био учесник финала и на томе сам захвалан свима вама. Трава није променила укус, видимо се и наредне године.“

Фото: FoNet

Новакова 13. ГС титула

Четвртим тријумфом на трави Вимблдона, новак је стигао и до 13. гренд-слем титуле. На вечној листи тенисера који су остварили највише победа на четири највећа турнира, и даље је неприкосновен Роyер Федерер, који је пехаре подизао у 20 наврата. Следи га Рафаел Надал (17), трећи је Пит Сампрас (14), а четврти играч из Србије. На петом месту налази се легендарни Рој Емерсон (12).

Ноле четврти и по броју сусрета

Занимљиво је да је на теренима у јужном делу Лондона највише сусрета до сада одиграо Федерер - укупно 107 (скор 95-12). Следи га Yими Конорс са 102 (84-18), а трећи на листи је Борис Бекер 83 (71-12). Ђоковић је четврти са 75 дуела (65-10), а пети Пит Сампрас са 70 (63-7).

Фото: FoNet

Пр­ва ГС ти­ту­ла по­сле 770 да­на

Но­вак Ђо­ко­вић је осво­јио пр­ви гренд-слем тро­феј по­сле ви­ше од две го­ди­не. Но­ле­ту је би­ло по­треб­но тач­но 770 да­на ка­ко би до­шао до 13. ти­ту­ле на нај­ве­ћим тур­ни­ри­ма све­та. По­след­ње сла­вље на не­ком од гренд-сле­мо­ва имао је на Ро­лан Га­ро­су 2016. го­ди­не, ка­да је ком­пле­ти­рао сва че­ти­ри ве­ли­ка тур­ни­ра. 

По­сле то­га, код срп­ског те­ни­се­ра до­шло је до емо­тив­ног пра­жње­ња, али и по­вре­де лак­та, ко­ја га је оме­ла да се так­ми­чи на нај­ве­ћем ни­воу. Иако је по­ку­ша­вао да се вра­ти на ве­ли­ку сце­ну, ни­је имао успе­ха у то­ме, па су се код мно­гих ја­ви­ле сум­ње да ли ће му то ика­да уоп­ште ус­пе­ти. Ме­ђу­тим, Но­ле је био ис­тра­јан, уз ве­ли­ку по­моћ сво­је по­ро­ди­це одо­лео је свим иза­зо­ви­ма и са­да је по­но­во ту, у отво­ре­ној би­ци за пр­во ме­сто на свет­скојх ли­сти.

Андерсон: Било је фрустрације, мало је људи успело ово

Јужноафриканац Кевин Андерсон каже да је претходних дана био мало фрустриран јер је на терену провео много сати, али је незадовољан како је одиграо Вимблдон.

Вимблдонско финале је било његово друго финале Гренд слема у каријери.

Фото: FoNet

"Дефинитивно је било мало фрустрације, али то је велики турнир за све нас играче и цео живот посвећујемо да се нађемо овде. Само је неколико индивидуа успело да уради то и ако је потребан 21 сат онда је то у реду. Морам прво да се захвалим породици и предивној супрузи, мој брат је ту негде и велики поздрав мом оцу који ме учи 20 година и који ме је увео у тенис. Сви смо радили напорно да можемо да дођемо до овде. Уверен сам да можемо опет, задовољан сам због подршке коју сам добијао", рекао је Андерсон после финала.

Изразио је наду да ће наредних година тенисери из његове земље постићи више успеха у тенису.

"Да захвалим свим навијачима код куће. Можда нисмо имали много успеха у последње време, али имамо много сјајних играча и надам се да ће за 20 година овде неко да стоји са трофејем под јужноафричком заставом", додаје Андерсон.

Честитке

Вучић: Величанствени повратак

Председник Србије Александар Вучић упутио је честитку српском тенисеру Новаку Ђоковићу поводом освајања најзначајнијег тениског турнира - Вимблдона. 

У честитки се каже:

„Поштовани Новаче, изузетна ми је част да Вам у име грађана Републике Србије и у своје име, честитам освајање Вимблдона. 

Ово је величанствен повратак врхунског спортисте и великог човека, који је доказао да остварење вансеријских резултата изискује много стрпљења, храбрости и напорног рада.

Подижући вимблдонски пехар четврти пут у каријери, Ви сте, као и увек, уз дужно поштовање према противнику, на достојанствен начин представили и себе и своју земљу. 

Уверен сам ће Вам овај веома важан трофеј бити додатни подстрек за освајање наредних турнира“, наводи се у честитки председника Александра Вучића, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Гојковић: Победа обрадовала Србију 

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић честитала је Новаку Ђуковићу освајање Вимблдона.

"У име Народне скупштине и лично име упућујем вам искрене честитке на освајању Вимблдона. Честитам вам на брилијантној игри и пожртвовању којим сте превазишли све препреке и дошли до ове величанствене победе, која је обрадовала читаву Србију. 

Освајањем овог престижног турнира на најбољи начин сте се вратили у светски тениски врх. Желим Вам још пуно успеха у будућности и пуно освојених пехара", наводи Гојковић у честитки, саопштено је из парламента.

Удовичић: Учинио си Србију поносном

Министар омладине и спорта Вања Удовичић честитао је српском тенисеру Новаку Ђоковићу освајање трофеја на Вимблдону.

„Новаче, хвала ти што си Србију још једном учинио поносном! Честитам ти на овом сјајном успеху, 13. грен слем титули којом си још једном доказао колико си велики шампион и победник! Свака част мајсторе”, наводи се у честитки министра Удовичића, саопштило је Министарство омладине и спорта.

Михајловић: Обрадовао си своју земљу

Потпредседница Владе Зорана Михајловић честитала је српском тенисеру Новаку Ђоковићу освајање трофеја на на Вимблдону. 

"Драги Новаче, још једном си показао да само чврстом вером у себе и преданим радом не постоје неосвојиве границе. Обрадовао си и учинио своју земљу поносном, као и сваког пута до сада. Нека овај, четврти, трофеј са Вимблдона, буде само увертира за све победе које те чекају. 

Желим ти пуно успеха у наставку сезоне. Добродошао назад у светске победничке висине", поручила је Михајловић у честитки.

Додик: Показао да је најбољи

Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је, у име грађана Републике Српске и у своје лично име, тенисеру Новаку Ђоковићу титулу на Вимблдону и освајање 13. гренд слема.

"Великом победом у финалу најпрестижнијег тениског турнира на свету још једном сте потврдили своју спортску генијалност те показали да заслужујете позицију најбољег светског тенисера а све нас, који за Вас навијамо, учинили поносним и срећним својим великим повратком у врх светског тениса. 

Желим Вам пуно спортске среће, успеха и да још пуно година господарите светским тениским теренима“, наведено је у честитки председника Републике Српске, саопштила је преш служба председника.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести