САУДИЈЦИ ПРЕУЗИМАЈУ ТЕНИС и спајају АТП и ВТА тур

Након што је објављено склапање уговора о стратешком партнерству АТП и Саудијске Арабије, стиже и вест да Саудијци не желе да се зауставе на томе - стиже понуда која би могла да трансформише тенис, а Саудијцима донесе готово потпуну контролу над овим спортом.
tenis, freeimages
Фото: freeimages.com, ilustracija

Јавни инвестициони фонд Саудијске Арабије представио је две милијарде долара вредну понуду како би се ВТА и АТП спојили, извештава Сајмон Бригс из енглеског Телеграфа.

Челни људи АТП и ВТА добили су рок од 90 дана да прихвате или одбију понуду која би трансформисала професионалну тур у коме би наградни фондови били изједначени. Понуда Саудијске Арабије не обухвата гренд слем турнире.

Потенцијални камен спорицања око склапања посла могла би да буде жеља Саудијаца да већ у јануару један мастерс турнир буде организован у овој земји, и то пред Аустралијан опен. Томе се наводно већ противи извршни директор Аустралијан опена Крег Тајло јер би то пореметило цео део аустралијске сезоне која претходни првом гренд слему сезоне.

Према овом предлогу, садашњи први човек АТП Андреа Гуаденци, који је и преговарао са Саудијцима, био би комесар тог новог комбинованог тура који би носио назив ПИФ тур (Public Investment Fund Tour).

Уколико понуда буде прихваћена, све би започело мастерс турниром, за мушкарце и жене, у јануару у Саудијској Арабији која је већ неко време домаћин завршног турнира за жене.

Андреа Гуаденци одавно јавно заступа идеју спајања АТП и ВТА тура као најбољи начин да се спорт развија и привлачи навијаче. Сличне идеје помињали су раније и Роџер Федерер и Били Џин Кинг, али и Џон Мекинро који је ипак од оних који се противе упливу саудијског новца у спорт.

На питање о стању на АТП и ВТА туру које је добио током мастарса у паризу у новембру говорио је и Новак Ђоковић:

- Више пута сам ово рекао – мислим да тенис не користи свој пуни потенцијал. Ми смо један од, глобално гледано, најгледанијих посртова, али мислим да смо и даље у неким аспектима веома конзервативни и да то не пролази најбоље код млађе пубилике. Велики сам поштовалац наше историје и традиције и мислим да морамо да је негујемо и поштујемо, али такође сматрам да би требало да покушамо да се прилагодимо модерним временима и да схватимо шта је то што млађе генерације желе и прилагодимо се томе.

Раније је увек највећа препрека спајању била чињеница да АТП има далеко веће приходе од ВТА. Две милијарде разлога да се на то заборави је на столу.

(Спорт клуб)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести