Друга Дунав лига за ватерполисткиње почела у Бечеју: Осам екипа из четири државе боре се за трофе

У Бечеју је започео овогодишњи такмичарски циклус Дунав лиге за ватерполисткиње.
zvk vojvodina
Фото: Vaterpolistkinje Vojvodine, foto: V. Jankov

После лањског првенца са шест учесника и тријумфа мађарског Сентеша, ове године за победника међународног регионалног такмичења боре се новосадска Војводина, београдске екипе Палилула и Црвена звезда из Србије, Егер и Сентеш из Мађарске, Рапид и Стеауа из Букурешта и словачка Олимпија из Кошица. Дунав лига игра се турнирски. Домаћин првог је Црвена звезда овог викенда у Бечеју, наредни ће се играти од 29. новембра до 1. децембра у Сентешу, а домаћини преостала два и фајнал- фора биће одређени током турнира крај Тисе.

Чепркајући по историји бечејског ватерпола, датум почетка актуелног турнира, 13. септембар, је врло битан за домаћи женски ватерполо. Јер, тог дана 1992. године ондашња Југославија је добила првог шампиона у конкуренцији ватерполисткиња. Четири екипе, Бањица, Бечеј, Бијела и Бокељ из Баошића, играле су на турниру у легендарном базену крај Тисе. Захваљујући бољој гол разлици, Бањица се окитила првом титулом првака, а Бечејкама је припало друго место. Истина, касније су бечејске даме искочиле у први план и временом су се окитиле са по пет титула и трофеја Купа, 2003. године су променуле име у Младост и, мада су се касније вратиле имену града, нестале су са сцене. Коинциденција да се, после 27 година, истог датума одржава турнир само потврђује да у животу ништа није случајно.

- Циљ овог такмичења је да се развија женски ватерполо у региону, а нама ће то највише помоћи. Јер, Мађарска је далеко испред свих по бројности екипа и квалитету, а у румунским и словачким клубовима има доста страних играчица и тиме подижу квалитет екипа. Наши клубови су једини ослоњени на сопствене снаге и наших 45 девојака из три клуба од овог учешћа могу само да профитирају, а ми да се угледамо на њих како организују турнире и играју утакмице. Црвене звезда је изабрала да буде домаћин у Бечеју из разлога што је у граду крај Тисе комплетна инфраструктура оптимална за организацију турнира оваквог формата и захвални смо овдашњим људима, на челу са Гораном Крстоношићем, на гостопримству - рекла је селекторка женске ватерполо репрезентације Србије Драгана Ивковић.

Бечејцима иде у прилог то што ће се у њиховом граду одржати реномирани турнир, јер се на тај начин пропагира женски ватерполо и помаже им у жељи да се, после низа година, и њихов клуб поново врати на сцену.

Осам клубова ће на четири турнира играти двокружно свако са сваким. У Бечеју ће се за три дана одиграти 14 утакмица. У првом колу домаћин Црвена звезда је изгубила од Егера резултатом 9:16, браниоц трофеја Сентеш је победио Олимпију са 15:5, домаћи дерби између Палилуле и Војводине завршен је резултатом 7:7, а у окршају две букурештанске екипе, Рапида и Стеауе, боља је била Стеауа резултатом 8:7. Данас играју: Војводина–Олимпија (8,30), Црвена звезда – Стеауа (10), Палилула – Сентеш (11,30) и Рапид – Егер (13). Турнир се завршава сутра утакмицама Црвена звезда – Олимпија (18), Егер – Сентеш (19,30).     

В. Јанков

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести