АФЕРА „ДОЗВОЛЕ“ ТРЕСЕ СРПСКУ: У акцији АЛТЕР ЕГО под лупом и лекари! ИЗДАВАЛИ УВЕРЕЊА без да су се кандидати ПОЈАВИЛИ на прегледу

Разбијање криминалне групе на подручју зворничке регије само је кап у мору организованог криминала када је у питању фиктивно полагање возачких испита у Републици Српској, открива Српскаинфо.
voznja pixabay
Фото: pixabay.com

У току је највећа истрага Републичког јавног тужилаштва против осумњичених припадника организоване криминалне групе која је у источном делу Републике Српске стотинама кандидата на незаконит начин омогућила полагање возачких испита.

Стотине људи домогло се тако преко ноћи возачких дозвола, а да нису прошли ни лекарске прегледе, теоријску обуку, а ни онај најбитнији, практични део.

На мети истражних органа, након хапшења и притварања осумњичених чланова комисија за полагање возачких испита, односно тестова о познавању прописа о сигурности саобраћаја, нашли су се и чланови Комисије за полагање прве помоћи на подручју зворничке регије, али и лекари који су издавали лекарска уверења иако се кандидати никада нису ни појавили на прегледима.

О томе ко је све добио возачку дозволу у Републици Српској можда најбоље говори информација да су испити за неколико хиљада конвертибилних марака сређивани и неписменим кандидатима, те онима који нису ни говорили језик.

Начин рада на подручју Испитног центра у Зворнику вероватно је идентичан ономе и у другим центрима у Републици Српској, али званична потврда о томе не постоји, јер у протеклим годинама није било ниједне озбиљније истраге.

Зворник, Осмаци, Братунац, Власеница, као и општине на територији Тузланског кантона у Федерацији БиХ само су нека од места из којих су долазили повлашћени кандидати и добијали тестове са унапред попуњеним тачним одговорима. Списак је, наравно, далеко дужи, јер су кандидати пријављивали фиктивне адресе на подручју ових општина, а све у циљу добијања возачких дозвола на незаконит начин.

Размере криминалних радњи Комисије за полагање возачких испита на подручју Зворника су, према наводима истражилаца, огромне, а током истраге прикупљен је велики број материјалних доказа међу којима су и снимљени разговори између осумњичених, открива одлично обавештени извор Српскаинфо.

Добијали попуњене тестове

Додаје да је, током посебних истражних радњи и тајног снимања разговора осумњичених који су праћени месецима, забележено између осталог, да је великом броју кандидата на подручју Зворника и суседних општина, као и Кантону Тузла, омогућено полагање возачких испита а да се кандидати нису физички ни појављивали на полагању теоријског, а ни практичног дела.

Кандидати су, како наводи овај портал, за новац добијали и унапред попуњене тестове са тачним одговорима.

Њихов извор открива да је криминална група зарадила велике износе новца, а тачан износ требао би бити утврђен до краја истраге.

Ухапшени у акцији кодног назива “Алтер его” наводно су готово две године на подручју више општина у Републици Српској, али и Федерације БиХ, деловали као организована криминална група и омогућавали кандидатима да без појављивања на испитима и практичном делу – вожњи, уз одговарајући новчани износ, дођу до возачких дозвола.

Српскаинфо

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести