АЛ ШАБАБ ОТЕО ХЕЛИКОПТЕР УН СА ПОСАДОМ Исламистички милитанти заузели летелицу после квара

Милитанти Ал Шабаба, исламистичке организације блиске Ал Каиди, отели су хеликоптер Уједињених нација са два држављанина Сомалије и неколико странаца, изјавио је данас сомалијски војни званичник.
6
Фото: Pixabay.com

Летелице се покварила убрзо након полетања из града Беледвејн у централној Сомалији, због чега је принудно слетела у близини села Хиндхере, на граници са регионом Галгудуд, након чега су екстремисти заузели хеликоптер, потврдио је мајор Хасан Али за Ројтерс.

"У хеликоптеру су била двојица Сомалијаца и неколико странаца, као и санитетски материјал. Хеликоптером је требало да буду траспортовани рањени војници из региона Галгудуд", изјавио је сомалијски мајор Хасан Али.

Радник УН који је желео да остане анониман рекао је да је летелица припадала мисији Уједињених нација за помоћ Сомалији (УНСОМ), као и да је у посади било пет странаца.

Два извора из УН упозната са овим догађајем потврдила су за британску агенцију да је хеликоптер превозио укупно девет путника, али за сада није било могуће проверити тачност ових навода из независних извора.

Организација Ал Шабаб, повезана са Ал Каидом, предводи побуну против сомалијске владе од 2006. године у покушају да наметне државно уређење засновано на строгом тумачењу Исламских шеријатских закона.

Ал Шабаб контролише делове земље у јужној и централној Сомалији и напада и цивиле и сомалијску војску на том подручју.

 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести