АЛАРМАНТНО! Наредне године очекује се близу 50 милиона гладних у западној и централној Африци, а ово су разлози

ДАКАР: Очекује се близу 50 милиона гладних људи у западној и централној Африци наредне године, због сукоба, климатских промена и високих цена хране, саопштиле су данас Уједињене нације.
1
Фото: Printscreen/Youtube/BBC

УН напомињу да је овај број за четири одсто већи него у одлазећој години, пренео је Ројтерс.

Предвиђа се да ће у 2024. години, у приморским земљама, број људи који се суочавају са глађу достићи 6,2 милиона, што је за 16 одсто више у односу на ову годину, наводи се у новој анализи коју су објавили Светски програм за храну (WFP) Уједињених нација и друге хуманитарне органиазације.

"Акутна глад и даље је на рекордном нивоу у региону, али то не прати помоћ у виду финансијских средстава, која су прекопотребна да би овај проблем био решен“, напомиње вршилац дужности регионалног директора WFP-a за западну Африку Маргот Вандервелден. 

Она поручује да ће такво "недовољно финансирање значити да ће умерено гладни бити принуђени да прескачу оброке, конзумирају мање квалитетну храну и тако ризикују неухрањеност и друге последице".

Поменута анализа показала је да више од два од три домаћинства у западној и централној Африци не може себи да приушти здраву исхрану.

Агенција наводи да су, примера ради, трошкови задовољавајуће дневне исхране у земљама, као што су Буркина Фасо, Мали и Нигер, 110 одсто већи од минималне дневне плате у том региону (централни Сахел).

Поменуте земље имају проблем са исламистичком побуном због које је расељено око четири милиона људи, напомиње су у подацима УН.

Наведена криза натерала их је да потраже уточишта у суседним приморскама земљама, као што су Обала Слоноваче, Того и Гана, које се налазе у најгорој економској ситуацији у новије време, додаје Ројтерс. 

Слично важи и за Демократску републику Конго, у којој се одвија више сукоба, што за последицу има скоро седам милиона људи који су морали да напусте своје домове, наводи се у подацима УН.

"Скоро 80 одсто људи, који су тренутно у тешкој ситуацији када је реч о храни, налазе се у подручјима погођеним сукобима", рекао је виши истраживачки саветник за WFP Оло Сиб.

Он је упозорио да, без адекватне интервенције, ситуација може да додатно ескалира у одређеним областима, где би глад могла да погоди преко 2,6 милиона људи.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести