Алијев: Турска не учествује у сукобима у Нагорно-Карабаху

БАКУ: Председник Азербејџана Илхам Алијев негирао је данас наводе о томе да Турска учествује у оружаном сукобу у спорној територији Нагорно-Карабах.
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev  Foto: Azerbaijani Presidential Press Office via AP
Фото: Председник Азербејџана Илхам Алијев Фото: Azerbaijani Presidential Press Office via AP

"Турска није део сукоба и не учествује у њему, нема потребе", рекао је Алијев за руску телевизију, а преноси ТАС С.

Он тврди да Турска има искључиво "улогу стабилизатора" у том региону.

"Турска је наша братска нација и наш савезник. Она нам само пружа моралну подршку и ми смо захвални Анкари на солидарности. Турска не учествује у овом сукобу ни у једном другом смислу", рекао је Алијев.

Он је рекао да су, како је навео, гласине које Јермени шире да Турска учествује као страна у конфликту "ништа друго до провокације".

"То су лажне вести. Не постоји ниједан доказ да Турска учествује у сукобу и нема потребе за тим. Азербејџан је довољно припремљен да заштити свој народ и територију", рекао је Алијев.

Претходно је јерменско Министарство одбране саопштило да је турски ловац Ф-16 оборио јерменски авион Су-25, а да је пилот погинуо.

Представник турског председника Фахретин Алтун негирао је да је турски ловац оборио авион јерменског Рантног ваздухопловства у ваздушном простроу те земље, а ту вест демантовало је и азербејџанско министарство одбране.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавусоглу рекао је раније данас да је Анкара спремна да пружи подршку Бакуу и за преговарачким столом и на бојном пољу.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем прошле недеље, а Баку и Јереван се међусобно оптужују за почетак борбених дејстава.

У Јерменији је уведено ратно стање, објављена општа мобилизација и забрањен излазак из земље мушкарцима од 18 до 55 година. У Азербејџану је уведен полицијски час.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести