АП: СЗО није од Кине добио важне информације о ковиду

Кина је чакала више од недељу дана пре него што је објавила важне информације о геномима коронавируса 11. јануара, наводи АП.
korona virus, pixabay
Фото: pixabay

ВАШИНГТОН: Кина је закаснила са саопштавањем важних информација о коронавирусу током првих дана епидемије, наводи агенција Асошијејтед прес позивајући се на документа Светске здравствене организације (СЗО) у које је, како каже, имала увид.

Кина је чакала више од недељу дана пре него што је објавила важне информације о геномима корона вируса 11. јануара, наводи АП.

Две недеље касније, Кина је опет каснила са информисањем СЗО о детаљима случајева корона вируса и стању пацијената, што је довело до тога да се није јасно проценило да ли се вирус може преносити са човека на човека и колики ризик постоји за остатак света, додаје АП.

Одлагање је довело до незадовољства званичника СЗО, иако је светска организација званично похвалила Кину за транспарентност и брзо дељење информација о вирусу са остатком света, наводи америчка агенција позивајући се на, како наводи, десетине разговора и интерних докумената светске организације.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести