Аустрија: Ухапшена бивша министарка у вези са афером око бившег канцелара Курца

БЕЧ: Бивша министарка за питање породица у аустријској влади Софи Кармасин ухапшена је у оквиру истраге која се води против ранијег канцелара Себастијана Курца и његове Народне партије Аустрије (ОВП).
sebastijan kurc, yt
Фото: Youtube Printscreen

Тужилаштво за борбу против корупције и привредног криминала је, према писању бечког дневника "Стандард", наложило ханпшење некадашње министарке.

Кармасин, коју је ОВП увела у политику била је министарка од 2013. до 2017, има кључну улогу у афери око лажних истраживања јавног мњења која су плаћена из државне касе, а која је довела до политичког пада Курца.

Кармасин је осумњичена да је налоге Министарства финансија и медијске групације "Естерајх" прослеђивала својој ранијој сарадници Сабине Б. која је недавно саслушана.

Током саслушања је Сабине Б. тешко оптужила своју ранију шефицу, тврдећи да је за време обављања дужности министарке добијала провизију за налоге из других минситарстава.

Поред тога, она је изнела и да се Кармасин “фризирањем” истраживања бавила одавно, пре успона Курца на политичкој сцени, тада са Социјалдемократском партијом (СПО) и дневником "Хојте".

Тачни разлози због којих је Кармасин ухапшена нису познати.

Тужилаштво је само потврдило "једно хапшење" у актуелној истрази коју води и додаје да се води истрага против даља три особе због сумње договора о давању државних послова, то јест налога, као и против два лица због прања новца.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести