Бајден постаје најозбиљнији конкурент Сандерсу

ХЈУСТОН:  На данашњим предизборима у 14 америчких савезних држава, демократе ће гласати за свог председничког кандидата, у ситуацији када су се три досадашња кандидата повукла из даље трке и подржала бившег потпредседникиа САД Џоа Бајдена.
dzo-bajden Foto: Yotube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Пит Бутиџиџ, Ејми Клобучар и Бето О' Рурки, одустали су од трке за демократску номинацију и дали су подршку Бајдену на његовом предизборном скупу у Хјустону, држава Тексас.Ејми Клобучар, сенаторка из Минесоте, у понедељак се повукла из даље трке и на скупу подршке Бајдену изјавила:

"Ако нам наредна четири месеца прођу у даљим страначким поделама и међусобним нападима, провешћемо наредне четири године посматрајући како нам Доналд Трамп уништава земљу", пренео је ББЦ.Пит Бутиџиџ, бивши градоначелник из Индијане, у недељу је обелоданио да се повлачи кандидатуру за демократску номинацију.

Он је у Хјустону похвалио Бајдена."Тражим правог лидера, тражим правог председника, оног који ће успети да покрене оно најбоље у нама", казао је он.Бајден се захвалио и рекао да га Бутиџиџ подсећа на сина Боа, који је преминуо 2015. године.Подршку Бајдену дао је и Бето О'' Рурки, млада нада демократа, који је раније одустао од трке за номинацију.

О' Рурки је веома популаран у Тексасу и на Бајденовом скупу у Хјустону рекао је: "Потребан нам је неко ко ће победити Трампа. Мислим да је Бајден тај човек".Током скупа у Хјустону, Џо Бајден је био добро расположен и насмејан.

Своје присталице је упозорио да не наседају на популизам Бернија Сандерса, демократског ривала који позива на "политичку револуцију" у САД."Американци не желе обећања о револуцији, већ да се врате вредности као што су поштење, част и карактер", оценио је Бајден.

Скуп у Хјустону је показао да се Бајден опоравља од анемичне прве фазе кампање и да прераста у главног такмаца Сандерсу, нарочито након подршке коју је добио од Бутиџиџа, Клобучарове и О'Руркија.Међутим, каоо се наводи, Сандерс је и даље најизгледнији кандидат демократа.

Он је на јучерашњем митингу својих присталица у Минесоти позвао ривале да га подрже, рекавши да су отворена врата за милионе присталица Пита Бутиџиџа и Ејми Клобучар.

Аналитичари процењују да су велики демократски донатори опрезни када је Сандерс у питању, али сенатор из Вермонта је узвратио: "Естаблишмент је узнемирен, али не зато што не можемо да победимо Трампа, него зато што ћемо га победити".

Према свим анкетама, Сандерс је водећи демократски кандидат, одмах за њим је Бајден, док остали кандидати, Елизабет Ворен, Тусли Габард и Мајк Блумберг, значајно заостају.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести