Сандерс за длаку испред Бутиџиџа, лоше вече за Бајдена

ВАШИНГТОН: Сенатор Берни Сандерс победио је на демократским примарним изборима у Њу Хемпширу, одмах за њим је Пит Бутиџиџ, бивши градоначелник Саут бенда у Индијани, док је некадашњи фаворит Џо Бајден после кокуса у Ајови претрпео нови тежак ударац.
berni sanders
Фото: Tanjug (AP Photo/Andrew Harnik, File)

Сандерс је освојио 26 одсто гласова а Бутиџиџ 24,4.

Сенаторка Ејми Клобучар, која је, према оценама стручњака и публике имала добар наступ у ТВ дебати у петак увече у Њу Хемпширу, заузела је треће место.

Некадашњи фаворит Бајден после кокуса у Ајови претрпео је тежак ударац и у Њу Хемпширу где је тек на петом месту, иза сенаторке из Масачусетса Елизабет Ворен.

Свестан да га чека разочаравајући резултат, Бајден је напустио Њу Хемпшир пре него што су почели да стижу први резултати, и отишао да води кампању у Јужној Каролини, пренео је Глас Америке.

Број кандидата за демократску номинацију почео је да се смањује а током вечери из трке су се повукли бизнисмен Ендру Јенг и сенатор Мајкл Бенет.

После два лоша резултата, све више се поставља питање да ли је Џо Бајден у стању да консолидује подршку умерених демократа, чији су се гласови "одлили" на Бутиџиџа и Клобучар.

Бајден (77) није добро прошао у две претходне кандидатуре за председника, док није постао потпредседник Барака Обаме са којим је победио на изборима 2008. Нада се бољем успеху на изборима 29. фебруара у Јужној Каролини а затим и серији примарних избора у другим јужним државама на такозвани "супер-уторак" 3. марта, где има адут - подршку коју ужива међу Афроамериканцима.

"Није готово, тек је почело", рекао је Бајден присталицама у Јужној Каролини.

Резултати су стизали релативно брзо а демократе у Њу Хемпширу су уверене да ће све проћи глатко за разлику од Ајове, где је због техничких проблема данима одложено бројање гласова и саопштавање резултата.

Бутиџиџ је тесно победио Сандерса у Ајови али су оба изборна штаба тражила делимично поново упоређивање података са гласачких места.

Демократски гласачи у Њу Хемпширу имали су пред собом гласачке листиће са чак 33 имена, укључујући и кандидате који су испали из трке пре више недеља.

На њима, међутим, није било име бившег градоначелника Њујорка Мајкла Блумберга, милијардера који је касно ушао у трку и не такмичи се формално ни у једној држави пре "супер-уторка" али се пење у анкетама популарности на националном нивоу.

Сандерс (78) пре четири године убедљиво је победио Хилари Клинтон у Њу Хемпширу са 60 одсто гласова али ипак није успео да освоји страначку номинацију.

Трамп је у Њу Хемпширу у понедељак увече одржао митинг на којем је критиковао демократске кандидате да се боре једни против других и да не знају шта раде.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести