У Барселони хиљаде људи обележило двогодишњицу референдума

БАРСЕЛОНА: Више хиљада присталица одвајања Каталоније од Шпаније марширало је данас Барселоном како би обележили другу годишњицу од одржавања забрањеног референдума о независности тог шпанског региона.
e
Фото: pixabay.com

Демонстранти су обишли и неке школе, у које је пре две године упала полиција док се у њима одржавало нелегално гласање.

"Није заборављено, није опроштено!", узвикивали су демонстранти, од којих су многи носили заставе Каталоније, алудирајући на сукобе између гласача и полиције током референдума.

Према проценама полиције, 18.000 људи учествовало је на данашњим демонстрацијама, преноси АП.

Скупови су одржани и у другим градовима Каталоније, која броји 7,5 милиона становника и где је сепаратизам у порасту у протеклих десет година.

Демонстранти су се тако окупили данас и у каталонском граду Ђирони, где су неки од њих гађали јајима полицију и превртали контејнере.

Тензије између присталица независности у овом региону и званичног Мадрида појачане су последњих дана, након што је суд изрекао затворске казне седморици каталонских активиста због сумње да су планирали насилне акције у корист осамостаљења, наводи Ројтерс.

Пресуда лидерима ухапшеним 2017. године због њихове улоге у проглашавању независности Каталоније требало би да буде изречена у наредне две седмице.

EUR/RSD 117.2907
Најновије вести