БиХ се обавезала да неће окупирати Месец

САРАЈЕВО: Босна и Херцеговина се обавезала да неће окупирати Месец ни друга небеска тела, пише у документу који је ратификован у четвртак на седници Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву.
sarajevo
Фото: Tanjug (Lj. Janković ilustracija)

Реч је о Уговору о начелима којима се уређује деловање земаља у истраживању и коришћењу свемира којим се БиХ обавезује, између осталог, да неће у свемиру користити нуклеарно наоружање.

У уговору стоји да свемир, укључујући Месец и друга небеска тела, није предмет националног присвајања на основу захтева за суверенитетом, путем коришћења или окупације, или било којим другим средствима.

Правила коришћења свемирских ресурса могла би причекати, бар док се не уреде овоземаљска, изјавио је за Радио Слободна Европа Мирко Шаровић, посланик Српске демократске странке (СДС) у Парламенту БиХ.

Нећемо да кажемо да је оно небитно и неважно, али у овој нашој збиљи, стварној животној и политичкој, треба дати шансу оним нашм животним питањима бољег живота, економије и развоја као доминантне теме. Све остало је маргина и сматрам да можда није време за питање те врсте, не само овог него и других, навео је Шаровић.

Већина посланика које је РСЕ анкетирао у холу зграде Парламентарне скупштине БиХ, међутим, није ни знала шта се налази у материјалу којим се БиХ обавезује да неће окупирати Месец и друга небеска тела.

Ralph
18.01.2020 • 08:58
Onda Mujo ne sme više potkivati konja po Mjesecu a ni na nekom drugom nebeskom telu.
Toša
18.01.2020 • 11:18
Urnebesno - Bosanci na Mesecu!
Milan
18.01.2020 • 15:55
Dodik se s ovim neće složiti.
EUR/RSD 117.5492
Најновије вести