Бившем премијеру Пакистана ИМРАНУ КАНУ забрањено бављење политиком СЛЕДЕЋИХ 5 ГОДИНА

ИСЛАМАБАД: Бившем пакистанском премијеру Имрану Кану, који је осуђен на затворску казну због корупције, данас је Изборна комисија Пакистана изрекла званичну забрану бављења политиком у наредних пет година.
Imran Kan u televizijskom obraćanju naciji, Pakistan Foto: AP Photo/Anjum Naveed
Фото: AP Photo/Anjum Naveed

Имран Ахмад Кан Нијази је дисквалификован (из политичког живота) на период од пет година, наводи се у званичном документу, преноси Ројтерс.

Према пакистанском закону, осуђена особа не може да се кандидује ни за једну јавну функцију током периода који одређује Изборна комисија, а највише на пет година почевши од дана када је изречена пресуда.

Знали смо да је ово неизбежно, изјавио је Канов помоћник Зулфикар Бухари у разговору са извештачем Ројтерса и потврдио да ćе странка оспоравати ову одлуку на вишој судској инстанци.

Кан (70) је ухапшен у својој кући у Лахореу и одведен у затвор у близини Исламабада, али његов правни тим је уложио жалбу Вишем суду у Исламабаду у којој се захтева да се поништи осуђујућа пресуда, рекао је његов адвокат Наим Пањута.

У жалби се између осталог наводи да је суд одбацио списак сведока одбране дан пре изрицања пресуде, уз оцену да је у питању "грубо кршење правде".

Суд је убрзао судски поступак након што је Кан одбио да присуствују рочиштима упркос поновљеним позивима и налозима за хапшење.

Кан је у средишту политичких превирања од када је прошле године збачен с власти након што му је изгласано неповерење у парламенту.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести