Блинкен: Разговараћу са Лавровом, ово је кључни тренутак

СУВА: Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да ће данас разговарати са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом.
Blinken Entoni/Tanjug/AP
Фото: Танјуг/АП/Ентони Блинкен

Блинкен је у Фиџију, где је присуствовао састанку са пацифичким лидерима, рекао да ће питати Лаврова о одговору Москве на предлоге САД за решавање кризе, преноси Ројтерс.

„До сада смо из Москве видели само ескалацију. Ово је кључни тренутак: спремни смо шта год да се деси", истакао је Блинкен на прес конференцији.

Поновио је да ће Вашингтон и његови савезници брзо увести озбиљне економске санкције ако Русија изврши, како је рекао, "инвазију" на Украјину.

На питање да прокоментрише информације да ће Сједињене Државе евакуисати своју амбасаду у Кијеву, Блинкен је рекао да ће о амбасади у Кијеву више рећи у наредним сатима.

Нагласио је да су САД спремне да одиграју своју улогу ако је Русија заинтересована за решавање украјинске кризе дипломатским путем, али да су такође спремне у случају да Москва изабере, како је рекао, "пут агресије".

„Ако председник Путин одлучи да предузме војну акцију, ми ћемо брзо увести оштре економске санкције у координацији са савезницима и партнерима широм света“, навео је Блинкен.

Додао је да ће САД ојачати одбрамбене способности Украјине, као и своје савезнике на источном крилу НАТО-а.

EUR/RSD 117.2018
Најновије вести