Блинкен с Лавровом: Искрен и директан разговор

ВАШИНГТОН: Амерички државни секретар Ентони Блинкен саопштио је вечерас да је разговарао с министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом, од којег је затражио ослобађање двоје притворених Американаца и да Москва испуни обећања у оквиру споразума о извозу жита из Украјине.
rusija sad, pixabay
Фото: pixabay.com

То је био први телефонски разговор Блинкена и Лаврова од почетка руске војне операције у Украјини 24. фебруара, наводе агенције.

Блинкен је рекао да је данашњи разговор са шефом руске дипломатије био "искрен и директан".

Он је истакао да је од руске стране затражио ослобађање притворених Американаца Бритни Грајнер и Пола Вилана и да је разговор са шефом руске дипломатије пре свега био усмерен на предлог Вашингтона упућен Москви да двоје држављана САД буду ослобођени.

Затражио сам од Лаврова да учини напредак с тим предлогом. Не могу да вам изнесем процену да ли је то мање или више оствариво, рекао је Блинкен новинарима, пренео је АП.

Он је, такође, рекао да је Лаврову истакао значај тога да Русија испуни споразум о омогућавања извоза украјинског жита блокираног у црноморским лукама и упозорио га на последице ако Москва настави са, како се сумња, плановима анексије делова источне и јужне Украјине.

Лаврову је, како каже шеф америчке дипломатије, пренео да свет "никада неће признати" било какву анексију украјинске територије, што би "резултирало значајним додатним трошковима за Русију".

Блинкен је одбио да коментарише како је Лавров одговорио на те поруке.

Не желим да карактеришем било који од његових одговора, рекао је државни секретар САД.


Нове санкције САД за двојицу Руса и четири ентитета

Америчко министарство финансија увело је санкције двојици руских појединаца и четири ентитета оптужујући их да подржавају "глобални малигни утицај Кремља" и операције мешања у изборе, укључујући оне у САД и Украјини.

Појединци и ентитети који су данас именовани имали су различите улоге у покушајима Русије да манипулише и дестабилизује Сједињене Америчке Државе и њихове савезнике и партнере, укључујући Украјину, наводи се у саопштењу Министарства финансија, пренео је Ројтерс.

На листи санкционисаних нашли су се Руси Александар Викторович Јонов и Наталија Валерјевна Бурлинова, а ентитети су Антиглобализациони покрет Русије (АГМР), Јонов Трансконтинентал, СТОП-империјализам и Центар за подршку и развој јавне иницијативе креативне дипломатије (ПИЦРЕАДИ).

Министарство финансија је оптужило Јонова да је радио за руску обавештајну агенцију најмање од лета 2020. како би идентификовао "друштвено-политичке спорне тачке унутар САД".

Пружао је подршку, обично у виду новчаних донација, организацијама за које су он и руске обавештајне службе веровали да могу да изазову друштвено-политичке поремећаје у Сједињеним Америчким Државама, саопштило је Министарство финансија.


Блинкен је у среду саопштио да је Вашингтон дао "значајну понуду" како би се омогућило ослобађање америчке кошаркашице Грајнер и бившег маринца Вилана који су у затвору у Русији.

Како је наведено из извора у америчкој администрацији, Вашингтон је вољан да размени осуђеног руског трговца оружјем Виктора Бута који се налази у америчком затвору за своје двоје држављана.

Лавров: Америчке санкције компликују прехрамбену кризу

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је америчком државном секретару Антонију Блинкену у данашњем телефонском разговору да америчке санкције "само компликују глобалну ситуацију са храном", саопштило је руско Министарство спољних послова.

Министар је посебно скренуо пажњу на чињеницу да је глобална ситуација са храном додатно закомпликована америчким санкцијама, саопштило је министарство, преноси ТАСС.

Лавров је обавестио Блинкена о детаљима споразума о храни постигнутом у Истанбулу.

Ентони Блинкен је упознат са детаљима пакетног споразума, потписаног 22. јула у Истанбулу, у вези са транспортом украјинског жита из црноморских лука и промоцијом извоза руске хране и ђубрива, саопштило је министарство, преноси ТАСС.

Руски министар спољних послова рекао је америчком државном секретару да Вашингтон не испуњава обећања у вези са изузећем од санкција за извоз руских пољопривредних производа и додао да ће Русија постићи све циљеве у Украјини, а да то што Запад испоручује оружје Кијеву само продужава сукоб, преноси Ројтерс.

Говорећи о размени заробљеника између Русије и САД Лавров је предложио да се две земље врате "тихој дипломатији".

Што се тиче могуће размене заробљеника са САД, руска страна је снажно препоручила да се две земље врате професионалном дијалогу у режиму тихе дипломатије, без спекулација и лажирања, саопштило је министарство, преноси руска агенција.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести