Борисов позива Скопље на компромис на путу ка ЕУ

СОФИЈА: Бугарски премијер Бојко Борисов рекао је македонском министру спољних послова Бујару Османију да неопходни компромиси морају да се учине како Северна Македонија не би била заустављена на путу европских интеграција, преноси портал Плусинфо.
bojko borisov
Фото: Tanjug (video)

Он је на састанку са Османијем, који данас борави у посети Бугарској, нагласио да још данас треба да почну разговори на свим нивоима с циљем да се до 10. новембра, када ће Бугарска и Северна Македонија копредседавати самиту Берлинског процеса, постигне компромисно решење у интересу свих.

"Неопходни компромиси морају да се направе као што су направљени и многи други. Ми смо дужни садашњим и будућим генерацијама да осигурамо да ни у једном случају Северна Македонија, Албанија и друге земље Западног Балкана не буду заустављене на путу ка ЕУ", казао је Борисов.

Он је такође изјавио да је "веома забринут због укључивања македонског удружења ОМО Илинден и македонске мањине у Бугарској у једну политичку резолуцију Европског парламента".Скопље и Софија се споре око одређених историјских питања, а кључно питање у том спорењу је национална припадност оснивача ВМРО и револуционара Гоце Делчева за кога бугарска страна тврди да је Бугарин.

С друге стране, македонски историчари кажу да постоји и македонски и бугарски мит о националној припадности Делчева те сматрају да је најбоље компромисно решење - да обе стране заједнички обележавају датуме рађања и смрти тог револуционара, истовремено поштујући оба историјска мита која постоје.

Бугарска страна не прихвата такво решење и тврди да је Делчев био етнички Бугарин који је само у географском смислу себе идентификовао као Македонца.

Софија је пре три недеље послала и Меморандум државама чланицама ЕУ у коме је захтевала да се историјски спорови са Северном Македонијом уврсте у преговарачки оквир Скопља са ЕУ, те су у објашњењу меморандума навели и то да македонске власти фалсификују историју, као и да су македонски језик и нација "вештачка творевина комунистичке Југославије".

На тај меморандум реаговали су из Северне Македоније, наводећи да је право на самоопредељење основно људско право и тековина европских вредности, као и да су македонски језик и нација неупитне чињенице.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести