Бразил: Министар правде даје полицији изјаву против Болсонара

БРАЗИЛИЈА:  Бивши министар правде и државне безбедности Бразила Сержо Моро данас би требало да да изјаву савезној полицији, јер је рекао да је председник државе покушао да се меша у полицијске истраге.
bolsonaro
Фото: Tanjug (AP Photo/Eraldo Peres, File)

Саслушање ће бити први корак који се предузима у истрази која је отворена на захтев тужилаштва, а исход би могао да буде или покретање процедуре да се председник Бразила смени или да се Моро оптужи због пријављивања непостојећих кривичних дела.

Председник Жаир Болсонаро, коме је Моро до недавно био један од најближих сарадника, на свом Твитер налогу га је данас назвао "Јудом" и подсетио на епизоду у којој је његов бивши сарадник био избоден током изборне кампање 2018. године, наводи агенција Бразил.

Моро је саопштио 24. априла да подноси оставку јер је Болсонаро сменио шефа федералне полиције из личних и политичких разлога.

Болсонаро је сменио шефа полиције Маурисија Валеикса и на његово место је именовао бившег шефа бразилске обавештајне агенције Александреа Рамагема, свог блиског пријатеља.

Одговарајући на оптужбе бившег министра правде и некадашњег блиског сарадника, бразилски председник је одговорио: "Ја постављам на функције, то су моја овлашћења, а када их будем пренео на неког подређеног, више нећу бити председник".

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести