Бугарска блокирала почетак преговора С. Македоније са ЕУ

СОФИЈА: Бугарска је обавестила Европску комисију да не може да прихвати предложени преговарацки оквир за Северну Македонију за чланство у ЕУ јер не пружа потребне гаранције за испуњавање услова које је поставила та земља, саопштило је Министарство спољних послова у Софији.
bugarska
Фото: pixabay.com, ilustracija

У саопштењу се указује да декларација Европског савета није правно обавезујући инструмент и не пружа правне гаранције које захтева Бугарска.

Софија, међутим, верује да се упркос кратким роковима може доћи до решења, преноси македонски портал Плус инфо.

"Бугарска захваљује немацком председавању Савету ЕУ и комесару за проширење Оливеру Вархеију на конструктивном приступу и свакодневном заједницком раду у потрази за решењем које је и даље могуће упркос кратким роковима“, наводи се у саопштењу.

Министарка спољних послова Бугарске Екатерина Захаријева изјавила је раније да Бугарска још не може да одобри приступне преговоре са Скопљем јер, како је навела, Северна Македонија не спроводи одредбе споразума о добросуседским односима и пријатељству између Скопље и Софије, потписан 1. августа 2017. године.

Софија је пре два месеца послала меморандум земљама чланицама ЕУ у коме је захтевала да у преговарачки оквир са Северном Македонијом буду и спорна питања између Скопља и Софије.

Бугарски власти захтевају да се македонски језик у званичним документима ЕУ обележава као званични језик према Уставу Северне Македоније, као и да македонски власти признају да македонски језик и идентитет имају бугарско порекло.

С друге стране, македонски власти кажу да су македонски језик и идентитет чињенично стање, те да не постоји простора о томе да се преговара.

Северна Македонија је у марту ове године добила зелено светло за почетак преговора са ЕУ.

Предвиђено је да та земља започне приступне преговоре до краја 2020. године.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести