Бугарска влада подржала национални став о С.Македонији

СОФИЈА: Бугарска влада је на интернет седници подржала национални став у вези са преговарачким оквирима ЕУ Северне Македоније и Албаније, о којима ће Савет за опште послове ЕУ расправљати 17. новембра, наводи се у саопштењу за штампу.
Zastave S. Makedonije i Bugarske Foto: Tanjug/ilustracija
Фото: Заставе С. Македоније и Бугарске Фото: Танјуг/илустрација

„Бугарска је једна од најјачих присталица процеса проширења. Током свог председавања ЕУ 2018. године, проширење је поново поставила као главни приоритет на дневни ред ЕУ. Европске перспективе пружају снажан подстицај земљама западног Балкана да пређу на демократску владавину и тржишну економију“, наводи се у саопштењу, преноси македонска агенција МИА.

На најновијем састанку амбасадора ЕУ, одржаном 6. новембра, Бугарска се успротивила усвајању преговарачког оквира ЕУ за северну Македонију.

Софија је рекла Бриселу да нацрт оквира и нацрт декларације не пружају гаранцију да ће Северна Македонија испунити предуслове које је поставила Бугарска у погледу примене Уговора о пријатељству, историјских питања и македонског језика и идентитета.

Седница Савета за опште послове ЕУ током које би министри требало да разговарају о усвајању преговарачког оквира, првобитно заказаног за 10. новембар, померена је за недељу дана како би Скопљу и Софији дали време да пронађу заједнички језик, уз посредовање немачког председавања ЕУ

Радев тражи убацивање "добросуседских односа" у преговоре

СОФИЈА: Бугарски председник Румен Радев затражио је да посебно поглавље о критеријумима за добросуседске односе буде укључено у преговарачки оквир Северне Македоније са ЕУ.

Према његовим речима, Бугарска пре свега мора да заштити своју историју, језик и идентитет, изражавајући уверење да ће се до правог решења доћи сарадњом, преноси македонска агенција МИА.

„Међутим, како Уговор о пријатељству није показао резултате, имамо право да тражимо друге инструменте. Северна Македонија је та која тражи чланство у ЕУ, а не Бугарска. Она мора да одлучи да ли ће и даље промовисати идеологију мржње или покретати демократски развој“, рекао је Радев у интервјуу бугарском јавном сервису БНТ.

Председник је нагласио да је убедио владу Бојка Борисова да Бугарска не може да пружи безусловну подршку Северној Македонији.

Упитан да ли Бугарска и Северна Македонија могу да пронађу решење до уторка, када треба да се састане Савет за опште послове ЕУ, Радев је признао да је ћутање бугарске владе по том питању збуњујуће.

„Влада није јавно изразила противљење. Заузела је прави став, али нема јасне механизме да постигне свој циљ “, приметио је бугарски председник.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести