Чешка: Спречен најгори сценарио

ПРАГ: Ширење епидемије у Чешкој је успорено због чега је министар здравља изјавио да је сигуран да је земља спречила неконтролисан скок оболелих и најавио ублажавање мера карантина.
ceska
Фото: pixabay.com

У тој је земљи регистровано више од 5.000 случајева заразе корона вирусом, преноси Ројтерс.

Министарство здравља у Чешкој саопштило је данас да је у последња 24 сата у овој земљи забележено 195 нових случајева заразе и да укупан број заражених тренутно износи 5.017. Претходног дана број новозаражених у Чешкој био је 235.

Чешка је била једна од првих европских земаља која је увела мере у борби против ЦОВИД-19 у току прошлог месеца када је вирус почео да се шири континентом. Она је међу првима у Европи прогласила ванредно стање, затворила границе, школе, многе фабрике, вечину продавница и ресторане и ограничила кретање људи.

Министар здравља Адам Војтех изјавио је да подаци показују да је у Чешкој заустављено неконтролисано ширење вируса и да је најгори сценарио спречен.

Влада ће ублажити неке од мера уведених у циљу борбе против епидемије. Тако ће многе радње које не продају основне животне намирнице бити поново отворене, а биће ублажена и правила која се односе на бављење индивидуалним спортским активностима напољу, као што су трчање и вожња бицикла.

Парламент Чешке је јуче усвојио одлуку о продужењу ванредног стања до 30. априла.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести