Црнадак: Стратегија ЕУ позитивна, отвара шансу за земље Западног Балкана

БАЊАЛУКА:  Стратегија Европске уније о проширењу једногласно је оцењена као врло позитиван документ који отвара шансу за земље западног Балкана, оценио је данас министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак.
Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Једно опредељење које је доминирало јесте да је перспектива ЕУ оно што ствара један кишобран добре наде, вере у бољу будућост свих људи који зиве у БИХ и у регону", истакао је Црнадак на конференцији "Западни Балкан и чланство ЕУ - јача регионална сарадња у циљу бржег процеса ЕИ", која се одржава у Бањалуци.

Према његовим речима, сви учесници конференције сагласни су да је "управо та стратегија потврда да ЕУ заиста са тим прави једну врсту обавезе и себи, да заврси посао прикључења Западног Балкана".

Са друге стране, како је рекао, она је потврда да је свим земљама региона отворен простор да се, "онолико брзо колико будемо спремни са својим институицијама, крећемо напред."

"За мене је врло важно што смо данас чули без икаквог увијања да је амбијент и посвећеност изузетно позитивна и у парламентарној скупштини БиХ и у Народној купштини и у Парламенту Федерације када је у питању наставак европског пута".

Он је изнео да су на данашњој конференцији, донети позитивни закључци по питању стратегије ЕУ и изразио задовољство што је Министарство спољних послова БиХ организовало ту конференцију, истакавши да је то "била једна добра прилика и за врло корисне идеје и размишљања које смо чули, али и за додатну промоцију не само миснитарства БиХ, него и Бањалуке и Републике Српске."

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести