Додик: Извештај о Сарајеву и Сребреници допринос истини и РС

БЕОГРАД: Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик оценио је данас да су извештаји међународне комисије о страдањима Срба у Сарајеву и свих народа у региону Сребренице, најбољи допринос истини и слободарској Републици Српској која ће наставити да живи.
Milorad Dodik Foto: Dnevnik.rs/F. Bakić
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

"Уверен сам да идеја РС мора да остане чиста, истина мора да буде беспрекорна и зато морамо да одбацимо сваку врсту сатанизације и прљања њеног имена", рекао је Додик на трибини "Деконструкција митова о сарајевском суживоту и геноциду у Сребреници".

Истина је како каже незаобилазна, а РС се, како каже не бори за "своју" истину, већ за објективан приступ чињеницама.

Према његовим речима у РС спремни су да причају о свему што доноси рат и стварима које нису у оквиру морала и закона, али не могу да прихвате причу о наводнином геноциду у Сребреници као ни намеру да је искористе за наводе о Србима као геноцидном народу или потврду да се укине РС.

Трибине попут ове у чијем раду су између осталих учествовали члан комисије за Сарајево ДаркоТанасковић, професор Ненад Кецмановић професор и председник те независне међународне комисије Рафел Израели, према Додиковим речима, представљају значајан допринос истини.

"Када ће истина ступити на дело, видећемо. Чињенице које су комисије навеле морају да постану власништво свих људи", навео је Додик и нагласио да је то важно „јер је јасно да превара у којој је међународни фактор увеличавао страдања Бошњака у Сребреници и квалификовао их како жели, а минимизирао страдања Срба, потврда је да стално морамо да будемо будни и разговарамо о тој значајној теми“.

"Више је Срба сигруно страдало у Сарајеву него Бошњака у Сребреници", рекао је он и нагласио да је данашњи скуп допринос напорима да се на објективан начин прикаже све што се догодило.

Додик је на скупу, у чији рад се укључио преко зума, подсетио је да су бошњачке и хрватске структуре из Сарајева одбиле предлог РС да се укључе формирање заједничке, неутралне међународне комисије која би избегла утицај запада који је стајао иза, како је рекао, срамне квалификације о геноциду у Сребреници.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести