Додик: Неприхватљиво одлагање радиоактивног отпада на Черкезовцу

Неприхватљива одлука Министарства за заштиту животне средине и енергетике Хрватске да на локацији Черкезовац на Трговској гори изгради Центар за збрињавање радиоактивног отпада, сматра Додик
dodik, tanjug video
Фото: Tanjug video

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је данас неприхватљивом одлуку Министарства за заштиту животне средине и енергетике Хрватске да на локацији Черкезовац на Трговској гори изгради Центар за збрињавање радиоактивног отпада.

Додик је похвалио све активности које спроводе владе Републике Српске и Федерације БиХ, заједничке институције БиХ, кантони и општине и сматра да је неопходно уложити додатне дипломатске напоре, али и искористити сва расположива правна средства да Центар за збрињавање радиоактивног отпада не би био изграђен на тој локацији.

"Очекујем да ће Хрватска овом питању дати приоритет, те да ће допринети да се оно реши у духу добросуседских односа”, рекао је Додик, саопштено је из његовог Кабинета.

Подсетио је да је једна од првих иницијатива које је покренуо након што је преузео дужност председавајућег Председништва БиХ, након октобарских избора 2018. године, била стављање на дневни ред питање решавања одлагања радиоактивног отпада на падинама Трговске горе.

“Имајући у виду да би одлагање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац угрозило животе око 250.000 грађана Републике Српске и БиХ из 13 општина које се налазе у сливу реке Уне, Председништво БиХ је у марту 2019. године покренуло низ активности у складу са својим надлежностима да би Хрватска на подручју своје територије обезбедила другу локацију за одлагање радиоактивног отпада, а која не граничи са територијом БиХ”, навео је Додик.

 

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести